Waarom verlaagt de ECB de rente?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2024 vier keer besloten om de depositorente te verlagen, ondanks dat de inflatie nog steeds boven de doelstelling van 2% ligt. Deze beslissing heeft veel vragen opgeroepen, vooral bij spaarders die zich zorgen maken over de impact op de spaarrente. In dit artikel leggen we uit waarom de ECB deze stap heeft genomen en wat de gevolgen zijn voor spaarrentes in Nederland en Europa.

Waarom verlaagt de ECB de rente?

De ECB kan besluiten om de depositorente te verhogen of te verlagen om invloed uit te oefenen op de economie. Banken moeten hun overtollige geld ’s nachts ‘stallen’ bij de ECB en ontvangen hierover een depositorente. Door de rente te verhogen, stimuleert de ECB banken om hun geld bij de ECB onder te brengen. 

Is de inflatie in Europa hoog? Zoals in 2022 en 2023 het geval was? Dan kan de ECB besluiten om de depositorente te verhogen. Het wordt dan voor banken aantrekkelijker om hun geld onder te brengen bij de ECB en dus is het voor hen aantrekkelijker om spaargeld aan te trekken van spaarders. Dat doen ze door ook de spaarrente te verhogen.

De spaarrente stijgt in principe als de depositorente ook stijgt en daardoor wordt het aantrekkelijker om te sparen. Dit remt de inflatie af, want als mensen meer sparen, geven ze minder uit.

Is de inflatie laag? Dan kan de ECB de rente (weer) verlagen om de economische groei te stimuleren. In 2024 zwakte de inflatie in Europa af ten opzichte van 2023 en besloot de ECB de rente dan ook voor het eerst in vijf jaar te verlagen.

ECB rentebesluit grafiek

Hoewel de inflatie nog steeds hoger is dan de gewenste 2%, zijn er signalen dat de economie afkoelt en dat de inflatie geleidelijk daalt. De ECB wil voorkomen dat de economie in een recessie belandt en probeert daarom de economische activiteit aan te wakkeren door de rente te verlagen.

Voor wie is een lage rente goed nieuws?

Hoewel spaarders nadeel ondervinden van de renteverlaging, zijn er ook groepen die profiteren:

  1. Huizenkopers: Als de depositorente en spaarrentes dalen, daalt de hypotheekrente ook vaak mee. Daardoor wordt het goedkoper om geld te lenen en dus ook goedkoper om een huis te kopen.

  2. Bedrijven: Lagere leenkosten stimuleren investeringen en kunnen leiden tot economische groei.

  3. Consumenten met leningen: Leenrentes kunnen dalen, wat gunstig is voor mensen met bestaande leningen of die van plan zijn te lenen.

  4. Exportbedrijven: Een lage rente kan leiden tot een zwakkere euro, wat een betere concurrentiepositie betekent voor exportbedrijven.

Gaat de ECB de rente verlagen in 2025?

Markten verwachten dat de ECB in 2025 de rente verder gaat verlagen. Het tempo van de verlagingen is onduidelijk vanwege de onzekere vooruitzichten voor de economie van de eurozone en het mogelijke handelsbeleid van de VS.

Wat kunnen spaarders doen?

Ondanks de dalende rentes zijn er nog steeds mogelijkheden voor spaarders om het beste uit hun spaargeld te halen. Ook al dalen de spaarrentes in heel Europa, bij andere Europese banken ligt de spaarrente nog steeds aanzienlijk hoger dan bij de Nederlandse grootbanken.

Vergelijk spaarrentes en kies voor spaarrekeningen met de hoogste spaarrentes. Als je verwacht dat de rentes dalen, kunnen spaardeposito’s ook heel interessant zijn. Je zet hier je geld vast voor een bepaalde looptijd, dat kan al vanaf 1 maand, maar ook voor een jaar, drie jaar of zelfs tien jaar. De rente blijft gedurende de looptijd vaststaan en ook al dalen de variabele spaarrentes - jij blijft profiteren van de hoge, vaste rente op jouw spaardeposito.

Sparen bij Raisin: tot wel 3,40% rente per jaar

Bij Raisin spaar je bij 49 partnerbanken in Europa tegen aantrekkelijke rentes tot wel 3,40% per jaar. Je spaargeld is, net als in Nederland, veilig tot € 100.000 per bank per rekeninghouder, door het nationale depositogarantiestelsel in het land waar je spaart. Een Raisin-account openen is helemaal gratis.

Na het openen van je account kun je onbeperkt spaarrekeningen en spaardeposito's openen en profiteren van hoge spaarrentes.

Inhoudsopgave
  • Waarom verlaagt de ECB de rente?

  • Voor wie is een lage rente goed nieuws?

  • Gaat de ECB de rente verlagen in 2025?

  • Wat kunnen spaarders doen?

  • Waarom verlaagt de ECB de rente?

  • Voor wie is een lage rente goed nieuws?

  • Gaat de ECB de rente verlagen in 2025?

  • Wat kunnen spaarders doen?