Wat is een beleggingsfonds?

Als je belegt in een beleggingsfonds beleg je in één keer in meerdere beleggingsproducten tegelijk. Daardoor spreid je je risico optimaal. Ontdek hier welke verschillende soorten beleggingsfondsen er zijn en waarom dit mogelijk interessant is voor jou.

Home › Investeren › Beleggingsfondsen

In het kort
  • In een fonds wordt geld van beleggers gebundeld. De beheerder van het fonds doet met dit geld investeringen.

  • Fondsen spreiden het geld over meerdere posities – van tientallen tot duizenden. Zo wordt ook een goede risicospreiding bereikt.

  • Er zijn verschillende fondsen. De meeste populaire fondsen zijn aandelenfondsen, obligatiefondsen en mengfondsen.

Waarom investeren in een beleggingsfonds?

Spreiding

Investeer in een beleggingsfonds en je dekt met één enkele investering een volledige markt, een specifiek land, een index of zelfs de hele wereldeconomie af. Dit is als kleine, niet-institutionele belegger vrijwel onmogelijk. Natuurlijk kun je in theorie alle aandelen van de AEX aanschaffen, maar om de juiste weging te behouden moet je continu aandelen verkopen en bijkopen. En krijg je te maken met torenhoge transactiekosten.

Expertise

Als beginnende belegger valt het je waarschijnlijk zwaar om een pakket aan aandelen en andere beleggingen samen te stellen dat past bij jouw persoonlijke risicoprofiel. Een goed beleggingsfonds helpt je hierbij, bijvoorbeeld door een mix aan te bieden van rentedragende activa zoals obligaties en aandelen. Maar ook ervaren beleggers kiezen vaak voor fondsen. Vanwege het gemak en de brede keuze.

Wat voor soorten beleggingsfondsen zijn er?

Eigenlijk zijn er teveel verschillende beleggingsfondsen om op te noemen. We beperken ons hier tot de drie meest populaire fondsvormen. Dit zijn aandelenfondsen, obligatiefondsen en mengfondsen of mixfondsen.

Aandelenfondsen

Met een aandeel schaf je een klein stukje van een bedrijf aan. De waarde van een aandeel hangt af van de waarde die de markt toekent aan het bedrijf. Slechte bedrijfsprestaties en een slechte marktsituatie kunnen leiden tot waardeverlies. Andersom kan de koers ook stijgen en het aandeel meer waard worden. Winst van een bedrijf, wordt vaak deels uitgekeerd over de aandeelhouders (dividend). Aandelenfondsen schommelen vaak sterk in waarde.

Obligatiefondsen

Obligaties zijn leningen van bedrijven, nationale overheden en andere partijen aan obligatiehouders. In ruil voor de lening, ontvangt de verstrekkende partij (de eigenaar van de obligatie) rente. Ook obligaties dalen en stijgen op de beurs in waarde, maar doorgaans minder sterk dan aandelen. Een obligatiefonds is vaak weinig volatiel, met een lager risico en lager gemiddeld rendement.

Mixfondsen

Bij een mixfonds worden verschillende vormen van investeringen gecombineerd. Vaak omvat dit aandelen, obligaties, valuta’s, vastgoed, directe investeringen en meer. Bij mengfondsen wordt het risico grotendeels bepaald door de verhouding tussen aandelen en andere riskante beleggingsvormen en rentedragende activa met een vast rendement, zoals obligaties.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

Waarschijnlijk heb je weleens van een ETF (exchange-traded fund) gehoord. ETF’s zijn ondertussen zo populair dat deze vorm van fondsbeleggen incorrect gebruikt wordt als synoniem voor alle beleggingsfondsen. We zetten de verschillen hieronder even voor je op een rijtje.

Een ETF:

  • is een passief fonds.
  • dat aan de beurs verhandeld wordt.
  • en vaak, maar niet altijd, een onderliggende index trackt.

Een beleggingsfonds kiezen

Het is nog niet zo eenvoudig om een beleggingsfonds te kiezen. Er zijn duizenden verschillende investeringsproducten op de markt beschikbaar. De onderstaande criteria kunnen je helpen bij het kiezen van een fonds.

Risico

Het allerbelangrijkste bij het uitkiezen van een fonds? Het risico dat gepaard gaat met je investering. Aanbieders die onder AFM-toezicht vallen, moeten het risico opgeven in de vorm van een risico-indicator. Je kunt riskante beleggingen in fondsen natuurlijk ook opvangen door slechts een deel van je geld in een riskanter product te stoppen. Zo stel je zelf je portefeuille samen.

Passief of actief?

Wil je investeren in een passief of actief beheerd fonds? Bij een actief beheerd fonds proberen beleggingsexperten het best mogelijke resultaat te behalen. Passief beheerde fondsen maken automatisch aanpassingen. In het geval van een indextracker, bijvoorbeeld, om de onderliggende index altijd nauwgezet te blijven volgen.

Nationaal, internationaal, wereldwijd?

Sommige fondsen zijn beperkt tot de Nederlandse – of een andere nationale – markt. Andere fondsen omvatten aandelen en (staats)obligaties uit verschillende landen. Grote ETF’s en andere wereldwijde fondsen hebben een globale spreiding van hun investeringen.

Mag het ook groen zijn?

Er ontwikkelt zich een steeds sterker bewustzijn dat ons geld echt invloed heeft op de wereld. Dat geldt niet alleen voor ons consumptiegedrag maar zeker ook voor onze beleggingen. Daarom kiezen veel (vooral kleine) beleggers ervoor om niet te investeren in bepaalde sectoren of juist alles te investeren in duurzame energie of biologische landbouw. Als je kiest voor groen beleggen, kan dat bovendien belastingvoordelen opleveren.

Verschillende sectoren

Heb je bijzonder veel vertrouwen in IT in de komende vijf jaar? Dan kun je investeren in een beleggingsfonds dat uitsluitend in IT-aandelen belegt. Of alleen in de Amerikaanse IT-industrie. Of de volledige Nasdaq-100 probeert na te bootsen. Of juist weer alleen direct investeert in jonge en onbekende IT-bedrijven uit Californië. Voor alle sectoren zijn wel fondsen te vinden.

Uitkerend of herbeleggend?

Dividend is leuk – je ontvangt een extraatje zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Ook bij fondsen kun je ervoor kiezen om alle dividenduitkeringen direct te ontvangen. De meeste fondsen zijn echter herbeleggend, en gebruiken dividenduitkeringen om direct nieuwe aandelen of obligaties aan te schaffen.

Kosten

Een van de allerbelangrijkste eigenschappen van fondsen is de TER. TER staat voor total expense ratio, oftewel de totale jaarlijkse kosten uitgedrukt als percentage van het belegde bedrag. Actief beheerde fondsen hebben vaak hogere kosten dan passief beheerde fondsen.

Beleggingsfondsen: risico’s en alternatieven

Je kunt niet beleggen zonder risico. Sterker nog, je kunt niets met je geld doen zonder risico. Je loopt altijd een risico op verlies – cash kan gestolen worden, je spaarrekening kan gehackt worden, je bank kan failliet gaan. Daarom spreken we bij risico’s vaak van een schaal – van riskant tot minder riskant.

Fondsen die voor 100% in aandelen beleggen zijn relatief riskant. Hier moet je rekening houden met een volatiliteit tot 40% of zelfs hoger. In een nachtmerriescenario kan je fonds binnen een paar maanden of zelfs weken dus 40% van de waarde verliezen.

Obligatiefondsen zijn een stuk veiliger, omdat obligaties inherent minder riskant zijn dan aandelen. Vooral bij een spreiding over veel verschillende investeringen zijn obligatiefondsen een stabiel alternatief voor bijvoorbeeld een spaarrekening.

De veiligste investeringsvorm blijven spaarrekeningen. Omdat de stand op je spaarrekening niet aan verandering onderhevig is, en omdat je in het geval van een depositorekening, bijvoorbeeld, een vaste rente ontvangt. Gevestigde banken zijn daarnaast relatief stabiele financiële instituties en binnen de EU garanderen overheden de tegoeden op bankrekeningen (tot € 100.000) met behulp van zogenaamde depositogarantiestelsels.

Wil je gaan beleggen in een riskanter fonds en ben je op zoek naar een rentedragende belegging om risico mee op te vangen? Of houd je niet van risico’s nemen en ga je liever voor een zeker rendement? Dan ben je bij Raisin aan het juiste adres. Met spaarrentes tot 3,55% op termijndeposito’s en 3,02% op vrij opneembare spaarrekeningen.

Beleggen en risico's

Overzicht van beleggingsfondsen in 2024

Een volledig overzicht van alle beleggingsfondsen geven is onmogelijk. Naar schatting zijn er meer dan 100.000 verschillende fondsen in omloop. Dit omvat ook pensioenfondsen en andere producten die voor particuliere beleggers niet in aanmerking komen.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van een aantal interessante fondsen in een aantal geliefde categorieën.

Voorbeelden erkende groene fondsen 2024

Naam

ISIN

Belegt in?

Risico

Kosten per jaar (TER)

ASN Groenprojectenfonds

NL0014270258

Leningen en aandelen

Laag

1,02%

Triodos Groenfonds

NL0000440204

Leningen en aandelen

Laag tot middelhoog

1,46%

Voorbeelden ETF-trackers 2024

Naam

ISIN

Belegt in?

Risico

Kosten per jaar (TER)

iShares Core MSCI World

IE00B4L5Y983

Meer dan 1600 aandelen wereldwijd

Hoog

0,20%

Vanguard FTSE Developed Europe

IE00B945VV12

Aandelen met een focus op Europa

Hoog

0,10%

VanEck Vectors AEX

NL0009272749

Trackt de AEX

Hoog

0,30%

Voorbeelden obligatiefondsen 2024

Naam

ISIN

Belegt in?

Risico

Kosten per jaar (TER)

Xtrackers EUR Corporate Bonds

LU0478205379

Staats- en bedrijfsobligaties

Laag tot middelhoog

0,12%

iShares Core Global Aggregate Bond

IE00B3F81409

Staats- en bedrijfsobligaties

Laag tot middelhoog

0,10%

AEGON Diversified Bond Fund

NL0011540505

Staats- en bedrijfsobligaties

Laag tot middelhoog

0,20%