Risicocategorieën van beleggen

HomeInvesteren › Risicocategorieën

Vooral in tijden van lage spaarrentes kan beleggen, ondanks enige risico, als een aantrekkelijke optie worden gezien met meer kans op een (veel) hoger rendement. Maar levert beleggen echt meer rendement op dan sparen? Hoe zit het met de risico’s en wat zijn de risicocategorieën van beleggen? Raisin legt uit.

In het kort
  • Zeer riskante beleggingsvormen zijn onder andere cryptovaluta, hefboomproducten, durfkapitaalinvesteringen in startups en Forex-trading

  • Andere beleggingsvormen hebben een hoog tot middelhoog risico, zoals aandelen en fondsen zoals ETF’s

  • De beleggingen met het laagste risico zijn obligaties, obligatiefondsen, spaarrekeningen en depositorekeningen

Risicocategorieën van beleggen – introductie

Om beleggingen in te delen in risicocategorieën, is het goed om eerst te bepalen wat risico is. Risico is de waarschijnlijkheid van het intreden van een negatieve gebeurtenis. In dit geval, een verlies. Hoe hoger de waarschijnlijkheid en hoe hoger het verlies, hoe hoger het risico en doorgaans ook het rendement dat je kunt behalen.

Risico nemen is nu noodzakelijk om een bovengemiddeld hoog rendement te behalen. Om ervoor te zorgen dat je niet met onverwachte verliezen te maken krijgt, is het belangrijk dat je een solide strategie opstelt. Om dit te kunnen doen, is het noodzakelijk dat je weet hoe riskant verschillende beleggingen kunnen zijn zijn.

Bij het indelen van beleggingen naar risicocategorie kijken we naar twee factoren: hoe waarschijnlijk is het dat je een verlies loopt en hoe groot kan dat verlies uitvallen? In de onderstaande tabel hebben we samengevat hoeveel geld je realistisch kunt verliezen met goed gespreide beleggingen. In extreme omstandigheden kun je alsnog grotere verliezen lijden.

Beleggingsprofiel

Mogelijk verlies

Zeer hoog risico

40%-100% per jaar

Hoog risico

20%-40% per jaar

Middelhoog risico

10%-20% per jaar

Laag risico

0%-10% per jaar

Zeer laag risico

0% per jaar

Beleggingsvormen met een zeer hoog risico

Beleggingsvormen waarmee je (in korte tijd) zeer hoge winsten kunt behalen zijn vrijwel altijd riskant. (Zeer) riskante beleggingen worden gekenmerkt door sterke mogelijke waardeschommelingen of een realistische kans op het verlies van al je inleg of beide. Hieronder hebben we een aantal beleggingen met een zeer hoog risico voor je op een rijtje gezet.

Er zijn meerdere belangrijke verschillen tussen cryptovaluta, zoals Bitcoin, en andere valuta, zoals dollar of euro. Een van de belangrijkste verschillen ligt in de regulering. Cryptovaluta zijn ongereguleerd. Dit betekent dat er geen geautoriseerde instantie is, die zorgt voor de stabiliteit van de valuta. Als je belegt in euro, neemt de Europese Centrale Bank maatregelen om de waarde van de euro stabiel te houden.

Investeren in cryptovaluta wordt gezien als zeer riskant. Het zijn gedecentraliseerde munteenheden die alleen in digitale vorm bestaan en niet door een centrale instantie uitgegeven en/of gecontroleerd worden. Ook zijn er (nog) weinig toepassingen van cryptomunten als betaalmiddel in het dagelijks leven.

Dit verklaart (mede) de extreme waardeschommelingen van deze valuta. Ook speelt bij deze vorm van beleggen het risico op diefstal een (grotere) rol. Geld op een bankrekening is beschermd door, bijvoorbeeld, een depositogarantiestelsel. Cryptovaluta geniet deze bescherming niet en als geld uit je cryptoportemonnee gestolen wordt, dan ben je het kwijt.

Startups en andere bedrijven die veel potentie hebben, maar nog geen bewezen marktpositie, halen durfkapitaal op om hun groei en bedrijfsvoering te bekostigen. Voor een relatief klein bedrag kunnen investeerders een relatief groot aandeel in een bedrijf vergaren. Het probleem? Er is geen enkele garantie dat het bedrijf het uiteindelijk ook echt redt.

De meeste jonge bedrijven redden het uiteindelijk niet. Vaak betekent dit een volledig verlies van het ingezette durfkapitaal. Dit is voor grote investeerders geen probleem; die verspreiden hun geld over veel verschillende bedrijven. Vaak hoeft slechts één bedrijf het uiteindelijk te redden, en de winst die ze hierop maken compenseert de verliezen.

Beleggingsvormen met een hoog tot middelhoog risico

De meeste beleggingen waar de gemiddelde Nederlander zich mee bezighoudt, hebben een hoog tot middelhoog risico. Dit zijn bijvoorbeeld aandelen in gevestigde bedrijven en beleggingsfondsen met een goede spreiding (zoals ETF’s).

Met een aandeel schaf je een klein stukje van een bedrijf aan. Iedere aandeelhouder deelt in de winst die een bedrijf uitkeert (dividend). De waarde van een aandeel is grof gezegd afhankelijk van twee factoren – wat is de waargenomen waarde van het bedrijf en hoeveel aandelen van het bedrijf zijn er?

Bedrijven opereren in marktomgevingen die snel kunnen veranderen. Dit kan de waarde van een aandeel negatief beïnvloeden. Ook algehele tendensen op de markt kunnen een flinke impact hebben op de waarde van een aandeel, zonder dat dit te maken hoeft te hebben met de bedrijfsprestaties van een bedrijf zelf.

Vooral dit laatste is riskant. Tijdens een beurskrach of langdurige depressie kunnen vrijwel alle aandelen in waarde dalen. Dus zelfs als je jouw investeringen over verschillende bedrijven en verschillende markten verdeelt, kunnen vrijwel alle posities in je portfolio onderuitgaan. Dit risico is moeilijk op te vangen, en laat zich alleen echt goed verhelpen door ook te investeren in andere beleggingen die waardevaster zijn.

Beleggingsvormen met een laag tot zeer laag risico

Obligaties en spaartegoeden behoren tot de minst riskante investeringsvormen. Deze zogenaamde rentedragende beleggingen bieden een vast of variabel rendement. De marktwaarde van een obligatie kan wel schommelen, deze schommelingen hangen vooral af van ontwikkelingen in de rentestanden.

Obligaties zijn in principe bewijzen over leningen. Een obligatie wordt aangeschaft en de uitgevende partij ontvangt het geld dat betaald werd voor de obligatie. In ruil hiervoor ontvangt de obligatiehouder rente. Deze rente wordt bij uitgifte van de obligatie beloofd. Bij obligaties geldt: hoe betrouwbaarder de uitgevende partij (debiteur), hoe veiliger de obligatie.

Het probleem? Staatsobligaties, waarschijnlijk de veiligste vorm van obligaties, leveren nauwelijks rente op. Daarom ontvang je vaak eerder een hoge rente op obligaties die een (iets) hoger inherent risico hebben. Omdat obligaties vrij verhandelbaar zijn, kan de marktwaarde van je obligatie daarnaast ook dalen. Vooral als de rentes aantrekken. De schommelingen (volatiliteit) zijn doorgaans wel een stuk minder sterk dan bij aandelen.

Rendement tot 3,60% per jaar zonder het risico van beleggen

Via Raisin kun je bijzondere veilige vormen van rentedragende beleggingen afsluiten; namelijk, spaarrekeningen en depositorekeningen. Vooral deposito’s bieden een vaste, hoge rente zonder de risico’s van beleggingen zoals flinke koersdalingen door stijgende rentes, wat bij obligaties het geval kan zijn.

Je kunt ook meerdere deposito’s met een kortere looptijd na elkaar afsluiten met behulp van de depositoladdermethode. Zo kun je snel en slim inspelen op veranderende marktomstandigheden, terwijl je vanaf dag één een mooie rente ontvangen op je spaargeld.