Een recessie kan grote gevolgen hebben voor consumenten, bedrijven en investeerders. Rendement halen uit je investeringen tijdens een periode van economische neergang kan een uitdaging zijn, maar dit betekent niet dat er geen winst valt te behalen. Maar waarin kun je nu het beste beleggen tijdens een recessie?
Home > Investeren > Investeren tijdens een recessie
Recessies zijn een onlosmakelijk onderdeel van de economische conjunctuur
Investeren tijdens een recessie is niet altijd voor de hand liggend, maar kan lucratief zijn
Diversificatie van je portfolio is belangrijk, vooral in tijden van recessie
Deposito sparen is een alternatief voor beleggen met een lager risico
Een recessie is een aanhoudende periode van economische teruggang. Vaak houdt men de standaard aan van een inkrimping van economische groei in tenminste twee opeenvolgende kwartalen. Alhoewel er in het laatste kwartaal van 2022 sprake was van een lichte groei, rapporteerde het CBS een lichte economische krimp in zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2023. Door een goed, laatste kwartaal is er in 2023 te spreken van een kleine economische groei van 0,1%. In 2024 wordt een economische groei van 0,3% verwacht (Najaarsraming van DNB). Hierdoor is er geen sprake meer van een (milde) recessie.
Recessies kunnen grote, negatieve gevolgen hebben zoals:
Bedrijven en consumenten hebben over het algemeen minder vertrouwen in de economie en houden hun hand op de knip. Dit houdt in dat bedrijven minder investeringen doen en consumenten vooral grotere uitgaven uitstellen. Dit heeft dan weer een negatieve impact op economische groei.
Ondanks deze soms ingrijpende gevolgen zijn recessies een onlosmakelijk onderdeel van de conjunctuur die zowel pieken als dalen kent.
Als recessies grote negatieve gevolgen kunnen hebben, welke investeringen kun je dan het beste doen tijdens een recessie? Deze vraag heeft niet een eenvoudig of eenduidig antwoord. Beleggingsadviseurs beweren over het algemeen dat het belangrijk is om een gediversifieerd portfolio te hebben om risico’s zoveel mogelijk te spreiden. Dit houdt in dat je over verschillende activaklassen beschikt die zich elk anders gedragen afhankelijk van markt- en economische omstandigheden.
Wat de beste beleggingen tijdens een recessie voor jou zijn, hangt af van hoeveel risico je bereid bent te nemen. Om te bepalen waarin je zou kunnen investeren tijdens een recessie nemen we verschillende beleggingscategorieën onder de loep:
Aandelen
Obligaties
ETFs
Commodities
Deposito’s
Aandelen lijken niet de meest voor de hand liggende beleggingscategorie om in te investeren tijdens een recessie, maar dat betekent niet dat er geen rendement valt te behalen. Tijdens een recessie is de kans groter dat een falend bedrijf failliet gaat. Als je hierin aandelen zou hebben, zou je je investering dus kwijt zijn.
In een periode van aanhoudende economische neergang kunnen aandelenkoersen snel dalen en kan het interessant zijn om een aandeel dat zijn bodemprijs heeft bereikt op te kopen en je winst te incasseren als koersen in economische betere tijden weer stijgen. Echter, als het bedrijf niet solide genoeg is, kan het failliet gaan voordat de conjunctuur weer oppikt en wordt je goedkoop een duurkoop. Het is dus van belang dat je tijdens een recessie investeert in sterke bedrijven waarvan de algemene verwachting is dat ze de economische crisis zullen overleven.
Volgens klassieke beleggingswijsheid dien je nooit naar een vallend mes te grijpen. Hiermee wordt bedoeld dat je nooit een aandeel moet kopen dat een scherpe koersdaling ondergaat. Veel beleggers kopen een aandeel met een dalende koers met het idee is dat deze vanzelf wel weer opveert en dat ze winst kunnen maken door het prijsverschil te incasseren.
Echter, een dalend aandeel kan nog verder dalen en niet meer stijgen of het bedrijf kan zelfs failliet gaan. Het is dan ook zaak om in zo’n geval niet te overhaast te handelen en eerst een grondige analyse te doen voordat je in een kelderend aandeel koopt. Doorgaans zijn aandelen in sectoren zoals levensmiddelen en basisconsumptiegoederen, nutsbedrijven en de gezondheidszorg de meest recessiebestendige sectoren om in te beleggen tijdens een recessie.
In het algemeen worden obligaties- en staatsobligaties in het bijzonder- gezien als een investering met een laag risico, vooral tijdens een recessie, aangezien het – doorgaans- vastrentende beleggingen betreft.
In tijden van recessies voelen sommige overheden zich gedwongen om meer geld uit te geven aan bijvoorbeeld investeringsprogramma’s, noodpakketten, en WW- en bijstandsuitkeringen. Een overheid kan dit alles financieren door middel van staatsobligaties. Investeren in obligaties heeft een laag risico en met een vaste rente – obligaties coupon rente genaamd– weet je wat je aan het einde van de looptijd ontvangt. Door de vaste rente beiden obligaties echter geen bescherming tegen geldontwaarding in tijden van hoge inflatie. Aan de andere kant zijn obligaties juist interessant wanneer de inflatie hoog is. Om een hoge inflatie af te remmen zullen centrale banken rentes verhoging waardoor obligaties meer coupon rente kunnen opleveren. Echter, bij een hogere rente daalt meestal de obligatiekoers.
Als je een hogere tolerantie voor risico hebt, kun je high-yield obligaties overwegen. Dit zijn obligaties van minder kredietwaardige bedrijven die een hogere rente bieden. Het risico is uiteraard dat dit soort bedrijven een recessie niet overleven voor het aflopen van de looptijd en je geen coupon rente kan incasseren.
Omdat ETF’s in principe een pakket aandelen zijn, zouden dezelfde voor- en nadelen van toepassing kunnen zijn als bij beleggen in aandelen tijdens een recessie. Echter, er zijn duizenden ETF’s die op beurzen verhandeld worden en afhankelijk van de ETF waarin je belegd en het risico dat je bereidt bent om te lopen, kunnen investeringen in Exchange Traded Funds een aantrekkelijk rendement opleveren.
Een beursindex is misschien niet de meest voor de hand liggende keuzen om in te beleggen tijdens een recessie. Er zijn ook ETF met alleen aandelen van een bepaald land of een bepaalde sector. Beleggen in een ETF van een economische opkomende land dat de recessie goed doorstaat of een fonds van een recessie-bestendige sector kan zeer interessant en winstgevend zijn tijdens een periode van economische neergang.
Commodities, of grondstoffen in het Nederlands, zijn meer een verzamelnaam dan een duidelijk definieerbare activaklasse waarover een eenduidige uitspraak kan worden gedaan wat betreft de volatiliteit of winstgevendheid. Verschillende commodities hebben verschillende cycli en presteren niet allemaal hetzelfde. Doorgaans worden edelmetalen zoals goud, zilver en platinum gezien als waardevaste activa en zogenaamde veilige havens in tijden van recessie en zoeken beleggers hun toevlucht in deze relatief stabiele activaklassen.
Bepaalde grondstoffen, zoals landbouwproducten en olie, zijn volatiel en kunnen zowel in een hoogconjunctuur als in een recessie in waarde stijgen. In tijden van recessie kunnen deze grondstoffen schaars worden, vooral als een economische neergang wordt veroorzaakt door oorlog, een natuurramp of een pandemie. Hierdoor zal de prijs significant stijgen, wat grondstoffen een interessante investering maakt als je er instapt vóór een recessie zich aan doet.
De handel in grondstoffen vindt voornamelijk plaats door middel van futures, wat termijncontracten zijn om een bepaald product op een overeengekomen moment in de toekomst te leveren tegen de overeengekomen prijs. Ook kun je via ETF’s in grondstoffen investeren. Aangezien er vaak kosten in rekening worden gebracht met betrekking tot de opslag en het transport e.d., kan investeren in grondstoffen prijzig zijn.
Als het op inflatie aankomt, dan is de doelstelling dat deze jaarlijks rond de 2% ligt. In 2022 hadden we te maken met een hoge inflatie die op z’n hoogtepunt meer dan 17% bedroeg. Inflatie is vaak een kenmerk van een groeiend economie, maar er zijn gevallen wanneer er sprake is van inflatie in een laag conjunctuur. In zo’n geval spreekt men van stagflatie, wat een samentrekking is van de begrippen stagnatie en inflatie.
Veel grondstoffen, zoals landbouwproducten of olie, zijn weinig volatiel in tijden van lage inflatie. Wanneer de inflatie hoger is dan ongeveer 5% stijgt de prijs significant- net als de prijs van veel andere goederen en diensten.
Vooral in een recessie is het van belang dat je over een divers portfolio beschikt zodat je risico’s spreidt.
Als het op deposito sparen aankomt, is het in tijden van hoge inflatie belangrijk dat je kunt rekenen op een hoge rente, zodat je niet je spaargeld niet te veel aan waarde verliest.
We kunnen langdurige periodes van economische groei doormaken, maar een recessie valt uiteindelijk niet te vermijden. Investeren tijdens een recessie kan een uitdaging zijn omdat beleggen in periode van economische neergang veel minder interessant is. Er is sprake van dalende aandelenkoersen, bedrijven maken minder winst, en de algemene stemming op de markten is minder positief. Dit betekent echter niet dat er geen goed rendement behaald kan worden tijdens een recessie, integendeel. Door contrair te beleggen, kun je op de lange termijn winst incasseren. Je dient wat meer geduld te hebben en niet afkerig te zijn van een bepaald risico.
Ontdek meer over de verschillende risicocategorieën van beleggen.
In principe kan deposito sparen een risico-arm alternatief zijn voor beleggen. Het is altijd goed om op een recessie voorbereid te zijn door het creëren van een financiële buffer en deposito sparen kan hierbij helpen. Bij deposito sparen zet je je geld voor een vooraf vastgestelde termijn opzij en ontvang je nadat de termijn verlopen is een vaste rente. Op deze manier weet je precies hoeveel je wanneer ontvangt.
Dankzij het depositogarantiestelsel is je spaargeld gedekt tot €100.000 per klant per bank in het geval een bank failliet zou gaan. Het depositogarantiestelsel geldt in alle EU landen. Dit betekent dat als je ervoor kiest over de grens te sparen, je spaargeld in andere EU-landen ook gedekt is voor hetzelfde bedrag in euro’s of de waarde hiervan in de lokale valuta.