Consumentenvertrouwen daalt opnieuw: wat betekent dit voor spaarders?

Het consumentenvertrouwen in Nederland is in maart verder gedaald naar -34, een daling ten opzichte van de -32 in februari, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze daling is vooral te wijten aan een verslechterd oordeel over het economisch klimaat. 

Home > Nieuws > Consumentenvertrouwen daalt opnieuw, wat betekent dit voor spaarders?

Door: Nicole van Roekel - 21 maart 2025

Het CBS meet maandelijks het consumentenvertrouwen aan de hand van vijf deelvragen. Als alle consumenten positief zijn over een deelvraag, komt de score op 100 uit. Zijn alle consumenten negatief, dan komt het saldo op -100 uit.

In het kort:
  • Het consumentenvertrouwen in Nederland is in maart verder gedaald naar -34. Het is de zesde daling op rij.

  • De koopbereidheid is licht gedaald, wat aangeeft dat consumenten minder geneigd zijn om grote aankopen te doen.

  • Een negatief consumentenvertrouwen kan leiden tot een toename van spaargeld, maar ook tot lagere rentes op spaarrekeningen.

Consumentenvertrouwen daalt voor de zesde maand op rij

Na september 2024 is het consumentenvertrouwen elke maand verder gedaald. De deelindicator economisch klimaat laat zien dat consumenten in maart negatiever zijn over de economie dan in februari (-57 tegenover -54 in februari). Zowel over de economische situatie in de komende twaalf maanden als over de situatie in de afgelopen twaalf maanden zijn consumenten minder optimistisch gestemd. 

Consumentenvertrouwen in Nederland

Nederlanders doen minder grote aankopen

Daarnaast is de koopbereidheid ook licht gedaald, wat aangeeft dat consumenten minder geneigd zijn om grote aankopen te doen. In maart kwam de koopbereid uit op -18, terwijl dit in februari nog -17 was. Ook gaven consumenten aan dat de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger was in maart dan in februari.

Impact van negatief consumentenvertrouwen op spaargedrag

Enerzijds kan een negatief consumentenvertrouwen leiden tot een toename van spaargeld. Consumenten zijn immers minder geneigd om grote aankopen te doen en sparen dus meer.

Anderzijds kan een zwakke economie ook leiden tot lagere rentes op spaarrekeningen, waardoor het rendement op spaargeld afneemt. 

Van beide implicaties lijkt momenteel sprake te zijn. Na een opleving van de spaarrentes in 2022 en 2023, dalen de gemiddelde spaarrentes in Nederland alweer een aantal maanden op rij. 

Toch blijven Nederlanders fanatiek sparen. Eind 2024 hadden Nederlanders een recordbedrag van € 600,5 miljard aan banktegoeden bij Nederlandse banken hadden staan (bron: DNB).

Raisin News overview (64).png