DNB waarschuwt: risico’s voor financiële sector

Door toenemende internationale dreigingen, zoals de oorlogs- en handelsconflicten, cybercriminaliteit en het regeringsprogramma in de VS, lopen de risico’s op voor de financiële sector op. Dat blijkt uit de studie “Weerbaar in een gure wereld”, die De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag publiceerde.

Home > Nieuws > DNB waarschuwt: geopolitieke risico's voor financiële sector

Door: Nicole van Roekel - 11 november 2024

In het kort:
  • Internationale spanningen kunnen leiden tot economische instabiliteit, verminderde handelsbetrekkingen en zelfs fluctuaties in de waarde van activa.

  • De onvoorspelbaarheid van deze spanningen, kan leiden tot verminderd vertrouwen in de markt. Dit kan weer invloed hebben op spaarrentes, beleggingsrendementen en valutakoersen.

  • Volgens DNB zijn cyberaanvallen één van de meest acute bedreigingen voor financiële stabiliteit.

We hebben het dan bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten, de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de verslechterde relaties tussen grootmachten zoals de Verenigde Staten en China, die zorgen voor een groter risico op financiële verstoringen. Spanningen zoals deze kunnen leiden tot economische instabiliteit, verminderde handelsbetrekkingen en zelfs fluctuaties in de waarde van activa. Deze factoren maken de sector kwetsbaarder voor verstoringen, blijkt uit de recente studie van DNB.

Cyberaanvallen: een groeiende dreiging voor de financiële sector

DNB waarschuwt in de studie ook voor een toename van het aantal cyberaanvallen. Sterker nog, ze worden door DNB bestempeld als “één van de meest acute bedreigingen voor de financiële stabiliteit”. 

Cyberaanvallen kunnen de dienstverlening van financiële instellingen ernstig verstoren. De impact van een cyberaanval kan aanzienlijk zijn, variërend van het verlies van gevoelige klantgegevens tot het stilleggen van essentiële financiële diensten. DNB adviseert banken en andere instellingen daarom om niet alleen in te zetten op traditionele risicomanagementstrategieën, maar ook op geavanceerde beveiligingstechnologieën en crisisscenario’s, om zichzelf te beschermen tegen potentiële cyberdreigingen.

Geopolitieke risico’s kunnen leiden tot marktinstabiliteit

Daarnaast wijst DNB erop dat de onvoorspelbaarheid van geopolitieke spanningen kan leiden tot onverwachte financiële schokken die het vertrouwen in de markt kunnen ondermijnen. Dit kan invloed hebben op spaarrentes, beleggingsrendementen en valutakoersen, wat ook voor consumenten gevolgen kan hebben. Voor spaarders en beleggers betekent dit dat de marktvolatiliteit kan toenemen, wat vraagt om extra voorzichtigheid en risicospreiding. Zo benadrukt DNB dat een goede voorbereiding cruciaal is om de gevolgen van internationale spanningen op de financiële markten te beheersen.

DNB roept financiële instellingen op om hun risicomanagementprocessen te herzien en zich beter voor te bereiden op toekomstige geopolitieke dreigingen. Alleen door middel van robuuste voorzorgsmaatregelen kan de sector zijn stabiliteit waarborgen en de risico's voor Nederlandse spaarders en beleggers minimaliseren.

Raisin News overview (14).png

Cyberaanvallen kunnen de dienstverlening van financiële instellingen ernstig verstoren. DNB adviseert banken en andere instellingen daarom om niet alleen in te zetten op traditionele risicomanagementstrategieën, maar ook op geavanceerde beveiligingstechnologieën en crisisscenario’s, om zichzelf te beschermen tegen potentiële cyberdreigingen.