Het CBS meldt dat het conjunctuurbeeld in Nederland in maart 2025 opnieuw negatiever is geworden. De Conjunctuurklok laat zien dat 12 van de 13 indicatoren slechter presteerden dan hun langjarige trend. Dit heeft gevolgen voor consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen en mogelijk ook voor spaarders.
Home > Nieuws > Economisch beeld verslechtert: wat betekent dit voor spaarders?
Door: Nicole van Roekel - 31 maart 2025
De Conjunctuurklok toont een verdere verslechtering van de Nederlandse economie; 12 van de 13 indicatoren presteren onder de langetermijntrend.
Een negatief economisch klimaat kan leiden tot lagere rente op spaarrekeningen en onzekerheid over investeringen.
Volgens het CBS presteerden bijna alle economische indicatoren in maart slechter dan hun langjarige trend. De Conjunctuurklok, een tool die de stand van de Nederlandse economie meet, geeft een ongunstig beeld weer met een score van -0,68, het laagste niveau sinds augustus 2024.
Factoren zoals consumentenvertrouwen (-34) en producentenvertrouwen (-1,5) blijven dalen, wat wijst op een groeiende onzekerheid bij zowel huishoudens als bedrijven.
Het consumentenvertrouwen daalde in maart naar -34, wat opnieuw lager is dan de voorgaande maanden en het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Dit weerspiegelt een pessimistische houding van Nederlandse huishoudens ten opzichte van de economische vooruitzichten en persoonlijke financiën.
Producenten zijn eveneens negatiever gestemd, met een vertrouwen dat inmiddels ver onder de nulgrens ligt (-1,5). Deze trends kunnen leiden tot minder consumptie en investeringen, wat de economie verder onder druk zet.
Voor spaarders kan een negatief economisch beeld verschillende gevolgen hebben:
Spaarrentes: Centrale banken zoals de ECB kunnen besluiten om de depositorente te verlagen, om zo de economie een boost te geven. Een lagere rente stimuleert immers investeringen en leningen. Een lagere ECB-rente werkt door in de spaarrentes die ook kunnen dalen. Dat is iets wat we het afgelopen jaar ook zagen gebeuren. De ECB verlaagde de rente sinds midden 2024 al zes keer op rij en de spaarrentes in binnen- en buitenland zijn het afgelopen jaar ook gedaald.
Inflatie: Hoewel inflatie niet direct genoemd wordt in deze cijfers, kan een negatief economisch beeld gepaard gaan met een hoge inflatie. In Nederland blijft de inflatie bijvoorbeeld nog steeds redelijk hoog in vergelijking met de rest van Europa. Spaarders doen er zeker in tijden van nationale hoge inflatie goed aan om spaarmogelijkheden in het buitenland te onderzoeken. De spaarrentes in het buitenland liggen een stuk hoger, wat extra aantrekkelijk is als je spaargeld in Nederland minder waard wordt door hoge inflatie.
Investeringen: Spaarders die overwegen te beleggen, bijvoorbeeld in vastgoed of aandelen, moeten rekening houden met hogere volatiliteit door de economische onzekerheid.
Spaarders kunnen profiteren van alternatieve spaarvormen zoals deposito's met vaste rentepercentages om hun spaargeld te beschermen tegen dalende rentepercentages. Via Raisin spaar je bij 49 partnerbanken in Europa tegen aantrekkelijke rentes die op kunnen lopen tot 2,31% op vrij opneembare spaarrekeningen en tot 3,40% op spaardeposito’s.