Het Nederlandse conjunctuurbeeld is in februari 2025 opnieuw licht verslechterd. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Conjunctuurklokindicator daalde van -0,63 naar -0,66, wat wijst op een aanhoudende economische vertraging.
Home > Nieuws > Economisch beeld verslechtert verder in februari: CBS signaleert nieuwe dip
Door: Nicole van Roekel - 28 februari 2025
11 van de 13 indicatoren uit de Conjunctuurklok presteerden slechter dan de langjarige trend.
Het consumentenvertrouwen daalde fors in februari, terwijl huishoudens in december 2024 wel meer consumeerden.
Het producentenvertrouwen verbeterde licht, net boven het langetermijngemiddelde.
Met de Conjunctuurklok brengt het CBS de stand en het verloop van de Nederlandse economie in kaart. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de prijzen van bestaande koopwoningen, de werkloosheid en het consumentenvertrouwen. In de Conjunctuurklok presteerden 11 van de 13 indicatoren slechter dan de langjarige trend. Een aantal highlights:
De werkloosheid steeg in januari naar 3,8% (386.000 personen). Dit is de eerste stijging in vijf maanden tijd.
Het aantal vacatures bereikte in het vierde kwartaal een nieuw record van 404.000.
In december 2024 consumeerden huishoudens 1,8% meer dan in december 2023.
Het volume van de goederenexport was in december 1,1% lager dan het jaar ervoor.
De prijzen van bestaande koopwoningen stegen met 11,5% in januari ten opzichte van een jaar geleden. De waarde van een gemiddelde koopwoning doorbrak recentelijk nog de grens van een half miljoen.
Het bbp - dat de economische groei in Nederland uitdrukt - steeg volgens de eerste berekeningen van het CBS met 0,4% in het vierde kwartaal van 2024 ten opzichte van het derde kwartaal.
Het consumentenvertrouwen daalde fors in februari naar -32 (van -28 in januari). Daarmee daalt het consumentenvertrouwen steeds verder onder het 20-jaarsgemiddelde en bereikte het consumentenvertrouwen in februari het laagst niveau sinds december 2023.
Het producentenvertrouwen verbeterde licht naar -1,2 (van -1,6 in januari), net boven het langetermijngemiddelde.
Hoewel het CPB voor 2025 een economische groei van 1,3% verwacht, waarschuwen economen voor risico's zoals aanhoudende inflatie en geopolitieke spanningen. De combinatie van stijgende vacatures en oplopende werkloosheid suggereert een verschuiving in arbeidsvraag naar specifieke sectoren zoals techniek en zorg.
De volledige CBS-cijfers zijn hier beschikbaar.