Economie groeit in derde kwartaal met 0,8%

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2024 met 0,8 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week publiceerde.

Home > Nieuws > Economische groei in Nederland blijft beperkt

Door: Nicole van Roekel · 11 november 2024 

Matige groei en aanhoudende inflatie

Hoewel de inflatie in Nederland sinds de piek in 2022 fors is afgenomen, blijft ze een rem op de bestedingen van consumenten en bedrijven. De inflatie is immers nog steeds hoog: in oktober 2024 was de inflatie in Nederland 3,6%, terwijl de gemiddelde inflatie in Europa al daalde naar 1,7% in september 2024.  Voor 2024 verwacht het CBS in Nederland een inflatie van 3,6% en een verdere daling naar 3,2% in 2025.

De huidige renteniveaus spelen hierin een grote rol, aangezien de Europese Centrale Bank dit jaar al drie renteverlagingen doorvoerde. Ook de Amerikaanse centrale bank (Fed) voerde vorige week opnieuw een renteverlaging door.

Verwachtingen voor 2024: bescheiden groei

Volgens de nieuwste ramingen van het CPB kan Nederland in 2024 een gematigde groei tegemoet zien. Voor 2024 wordt nu een economische groei van zo’n 0,6% voorspeld, terwijl in het Centraal Economisch Plan (CEP) in februari 2024 nog een groei van 1,1% werd voorspeld. 

De CPB-ramingen geven aan dat bedrijven voorzichtig blijven in hun investeringen door de hogere rentes en aanhoudende onzekerheid in de wereldhandel. Ook de energieprijzen spelen hierin een rol, hoewel deze inmiddels een stabielere trend volgen dan het afgelopen jaar.

Koopkrachtstijging in 2025 minder sterk dan eerder verwacht

De economische groeiverwachtingen voor 2025 blijven gelijk aan de verwachtingen uit de CEP die op 22 februari 2024 gepubliceerd werd. Het CPB voorziet in de septemberraming een verdere daling in de economische groei naar 1,5% in 2025. Toch werd er in de raming van augustus nog een economische groei van 1,6% voorspeld. 

De mogelijke verlaging wordt verklaard door de afkoelende arbeidsmarkt en een lagere vraag vanuit belangrijke exportpartners zoals Duitsland. 

Wat betekent dit voor spaarders?

Voor spaarders kunnen deze economische ontwikkelingen gevolgen hebben, vooral wat betreft de spaarrentes en inflatie. Bij een afnemende groei en lagere vraag naar investeringen kunnen centrale banken ervoor kiezen om de rentes te verlagen om de economie te stimuleren. Zowel de ECB als de Fed verlaagden hun beleidsrentes dit jaar al in meerdere stappen met in totaal 75 basispunten.

Het is voor spaarders daarom interessant om te blijven kijken naar spaardeposito’s met vaste rentes. Spaarrentes liggen in het buitenland nog hoger dan in Nederland. Via Raisin spaar je bij meer dan 40 baken in de EU en krijg je op dit moment tot wel 3,55% per jaar op spaardeposito’s. 

Raisin News overview (6).png

In Nederland wordt nu voor 2024 een economische groei van 0,6% voorspeld, terwijl in het CEP in februari nog een groei van 1,1% werd voorspeld.