De inflatie in de eurozone is in februari gedaald naar 2,4% op jaarbasis, zo blijkt uit de voorlopige cijfers die Eurostat afgelopen week publiceerde. Na vier maanden van oplopende cijfers, komt de eurozone met deze daling dichterbij het jaarlijkse inflatiestreefcijfer van 2% van de ECB. De kerninflatie, exclusief energie en voedsel, zakt naar verwachting naar 2,6% (van 2,7% in januari), na vijf maanden van stabiliteit.
Home > Nieuws > Inflatie eurozone daalt naar 2,4% in februari: ECB nadert streefcijfer
Door: Nicole van Roekel - 5 maart 2025
Vooral de vertraging van de diensteninflatie (3,7%) en een scherpe afvlakking van de energieprijzen (slechts 0,2% stijging) geven lucht aan zowel consumenten als beleidsmakers in Europa.
Terwijl Frankrijk en Italië opvallen met lagere inflatiecijfers – respectievelijk 0,9% en 1,7% – houden Duitsland en Spanje de gemiddelden hoger. In Duitsland jagen voedselprijzen de inflatie op naar 2,8%, terwijl in Spanje de inflatie stijgt tot 2,9% door stijgende elektriciteitskosten. Ook in Nederland vielen de inflatiecijfers hoog uit in vergelijking met het eurozone-gemiddelde. De geharmoniseerde Europese inflatie kwam in Nederland uit op 3,5%.
Alle ogen zijn gericht op de vergadering van de ECB later deze week, waar opnieuw renteverlaging van 0,25% verwacht wordt.
Deze zesde stap in het versoepelingstraject volgt ondanks oplopende discussies binnen de ECB over het tempo van verdere verlagingen. Uit recente commentaren van ECB-bestuursleden blijkt groeiende verdeeldheid: Isabel Schnabel pleitte voor een pauze in het renteverlagingsproces, terwijl anderen wijzen op de noodzaak van verdere versoepeling vanwege zwakke groeiprognoses en dalende inflatie.
Aan de andere kant van de oceaan blijft de Federal Reserve terughoudend. Ondanks een inflatie van 2,5% in de VS (PCE-index) houdt de Amerikaanse centrale bank de rente hoog, uit angst voor een oververhitte economie.
Met deze ontwikkelingen balanceert de eurozone op een smal pad: enerzijds het verlangen naar monetair versoepelen, anderzijds de noodzaak om prijsstabiliteit niet uit het oog te verliezen. Voor beleggers lijkt Europa echter steeds vaker het antwoord te zijn in een wereld van economische tegenstellingen.