De Amerikaanse inflatiecijfers voor februari zijn onlangs bekendgemaakt en ze tonen een dalende trend. De consumentenprijsindex (CPI) steeg met 2,8% op jaarbasis, wat lager is dan de verwachte 2,9% en de 3% van januari.
Home > Nieuws > Inflatie in Amerika valt lager uit dan verwacht, economische vooruitzichten onduidelijk
Door: Nicole van Roekel - 14 maart 2025
De kerninflatie, die de prijzen van voedsel en energie uitsluit, daalde van 3,3% in januari naar 3,1% in februari. De maandelijkse stijging van de CPI in de VS was 0,2%, lager dan de verwachte 0,3%.
Deze cijfers geven aan dat de prijsdruk in de Amerikaanse economie afneemt, wat gunstig is voor consumenten en ook voor beleggers in risicovolle activa zoals cryptocurrencies.
De prijsstijgingen werden vooral gedreven door stijgingen in de kosten voor medische zorg, tweedehands auto's en kleding. De voedselinflatie vertraagde van 0,4% vorige maand naar 0,2% in februari.
Hoewel de lagere inflatie een renteverlaging kan ondersteunen, zijn experts voorzichtig. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft aangegeven dat de Amerikaanse centrale bank alle economische data zorgvuldig zal analyseren voordat ze verdere actie onderneemt.
Bovendien waarschuwen economen dat de handelsoorlog tussen de VS en andere landen de inflatie opnieuw kan aanzwengelen, wat de Fed kan weerhouden van een renteverlaging. De recente handelsoorlog kan leiden tot preventieve prijsverhogingen door bedrijven, wat de inflatie kan doen stijgen.
De Amerikaanse economie wordt ook beïnvloed door de handelsoorlog van Trump, met recent ingestelde tarieven van 25% op staal- en aluminiumimport. Deze tarieven kunnen een negatief effect hebben op binnenlandse industrieën die afhankelijk zijn van geïmporteerd staal en aluminium, hoewel het effect op de macro-economie beperkt blijft. Meer dan 80% van het aluminium in de VS wordt geïmporteerd, en bijna een vijfde van het staal. Dit zal uiteindelijk een impact hebben op consumptiegoederen zoals auto's en conserven, met bijna 40% van het aluminiumgebruik in de VS in de transportsector, en nog eens 20% in verpakkingen.
De EU en andere landen hebben vergeldingsmaatregelen aangekondigd, wat verdere spanningen in de handel kan veroorzaken. Hoewel de tarieven op macroniveau niet substantieel genoeg zijn om een significante deuk in de Amerikaanse groei of inflatie te slaan, kunnen ze wel een aanzienlijk effect hebben op specifieke sectoren. Amerikaanse staal- en aluminiumproducenten kunnen een kleine impuls krijgen, maar dit zal de decennialange achteruitgang in de sector niet ongedaan maken.
Direct na de publicatie van de inflatiecijfers reageerden zowel de traditionele als cryptomarkten positief. De S&P 500 steeg met 0,60%, en Bitcoin (BTC) noteerde een stijging van 1,3%. Deze positieve reactie is te wijten aan de verwachting dat een lagere inflatie kan leiden tot een renteverlaging door de Fed, wat meer liquiditeit in de markt kan brengen en risicovolle activa kan ondersteunen.
Toch is een renteverlaging nog geen zekerheid. De Fed blijft voorzichtig en zal de economische data grondig analyseren voordat ze verdere actie onderneemt. Experts verwachten dat de Fed pas in september een volgende renteverlaging kan overwegen, afhankelijk van de ontwikkelingen in de economie en de handelsoorlog.