Inflatie in de eurozone stijgt naar 2,3% in november

De inflatie in de eurozone is in november 2024 gestegen naar 2,3%. Dat blijkt uit recente cijfers van Eurostat. Deze verhoging volgt op maanden van schommelingen rond het inflatiedoel van de Europese Centrale Bank (ECB) en is flink hoger dan het inflatiecijfer van oktober (2%) en september (1,7%).

Home > Nieuws > Inflatie in de eurozone stijgt naar 2,3% in november

Door: Nicole van Roekel - 2 december 2024

De stijging wordt deels toegeschreven aan de zwakkere euro ten opzichte van de dollar en oplopende grondstoffenprijzen zoals voedsel en aardgas. De kerninflatie, waarin volatiele componenten zoals energie en voedsel worden uitgesloten, bleef stabiel op 2,7%.

Verschillen tussen landen

Binnen de eurozone blijven er aanzienlijke verschillen tussen de lidstaten. België kende de hoogste inflatie van 5% in november, terwijl Ierland met 0,5% het laagste inflatiecijfer had. Nederland zag de inflatie stijgen naar 3,8% (3,3% in oktober) terwijl Duitsland en Frankrijk respectievelijk uitkwamen op 2,2% en 1,6%.

Nederland blijft dus een opvallende uitschieter met een geharmoniseerde inflatie van 3,8%, ver boven het eurozone-gemiddelde. De stijging wordt voornamelijk toegeschreven aan hogere voedselprijzen en gestegen kosten voor diensten, terwijl energieprijzen een stabiliserend effect hadden.

Inflatie Eurozone & Nederland HICP

De geharmoniseerde inflatie in de eurozone steeg in november naar 2,3%. Nederland blijft een opvallende uitschieter met een geharmoniseerde inflatie van 3,8% - ver boven het eurozone-gemiddelde

Diensteninflatie als drijvende kracht

Diensteninflatie speelde in november een sleutelrol, met een bijdrage van +3,9 procentpunten aan het totale inflatiecijfer. Voedingsmiddelen, alcohol en tabak volgden met +2,8 procentpunten. Energieprijzen daalden wel, maar minder scherp dan in voorgaande maanden, wat de neerwaartse druk beperkte.

Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar, benadrukt dat de kerninflatie grotendeels stabiel blijft, mede door hogere lonen in een krappe arbeidsmarkt. "Bijna twee jaar lang bleef de loonstijging echter achter bij de inflatie, dus het is te verwachten dat er nog steeds sprake is van een inhaaleffect," voegde hij toe.

ECB onder druk

De inflatie van november ligt opnieuw boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van 2%. Dit brengt de geplande beleidsvergadering op 12 december extra onder de aandacht. De markten rekenen op een renteverlaging van 25 basispunten, net als de drie voorgaande verlagingen in 2024. Een sterkere daling lijkt minder waarschijnlijk gezien de recente inflatiecijfers.

Economen verwachten dat de inflatie volgend jaar verder zal dalen, dankzij afnemende prijsdruk vanuit energie en stabiliserende loongroei. Toch blijft de vraag hoe sterk de desinflatoire trend zal doorzetten, met name in het licht van de veranderende arbeidsmarkt en internationale handelsdynamiek.