Home > Nieuws > Inflatie in oktober 2024 stabiel op 3,5%
Door: Nicole van Roekel - 12 november 2024
De inflatie bleef in oktober 2024 stabiel op 3,5%, wat gelijk is aan het niveau van september, ondanks eerdere voorspellingen van een lichte stijging.
De prijsstijgingen werden vooral veroorzaakt door hogere energie- en voedselkosten, met vertraagde daling in energieprijzen en gestegen transport- en loonkosten.
De inflatie in Nederland ligt nog boven het eurozone-gemiddelde, maar het verschil wordt kleiner door een recente stijging van de gemiddelde inflatie in de eurozone.
In de snelle raming die het CBS aan het einde van oktober publiceerde werd nog een lichte inflatiestijging van 3,6% voorspeld voor oktober 2024. Nu blijkt de inflatie toch stabiel te blijven ten opzichte van september 2024. De inflatie was toen ook 3,5% ten opzichte van september 2023. Terwijl de inflatie van mei tot en met juni 2024 nog toenam, zien we dus nu een stabilisering.
De recente inflatiecijfers laten zien dat de prijsstijgingen voornamelijk werden aangedreven door hogere kosten in de energiesector en in de voedselindustrie. Hoewel energieprijzen in eerdere maanden fors daalden, blijkt dat deze sector nog steeds een belangrijke factor is in het huidige inflatiecijfer. Dit komt deels doordat prijzen voor gas en elektriciteit recentelijk minder snel daalden, terwijl ook transportkosten en loonkosten in de energiebranche licht toenamen. Hierdoor is de verwachte verdere daling van de energiegerelateerde inflatie slechts deels gerealiseerd.
Daarnaast speelt de stijging van voedselprijzen een aanzienlijke rol. Voedselprijzen stegen opnieuw, vooral door hogere grondstofkosten en transportuitgaven. Producten zoals brood, zuivel en vlees waren significant duurder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Spreken we over de inflatie in Nederland, dan hebben we het over de CPI-cijfers. Willen we de inflatie in ons land vergelijken met andere landen, dan wordt er gekeken naar de HICP: de geharmoniseerde consumentenprijsindex.
Waar de gemiddelde inflatie in de eurozone eind 2023 nog aanzienlijk hoger lag dan in Nederland, zijn de rollen nu omgedraaid. In september 2024 kwam de gemiddelde inflatie (HICP) in de eurozone uit op 1,7% terwijl de inflatie in Nederland op 3,3% uitkwam. In oktober worden de verschillen iets kleiner, omdat de inflatie in de eurozone stijgt. In oktober 2024 is de gemiddelde inflatie 2,0% in de eurozone en 3,3% in Nederland volgens de HICP.
Tabel: inflatie in Nederland t.o.v. Eurozone (HICP)
De inflatie van 3,5% zet druk op de koopkracht van Nederlandse consumenten, met name in een periode waarin lonen slechts geleidelijk stijgen. Voor spaarders is en blijft de inflatie een aandachtspunt. De waarde van hun spaargeld neemt af als de spaarrente lager blijft dan het inflatieniveau. Bij andere banken in Europa ontvangen spaarders aanzienlijk meer rente op hun spaargeld dan bij de Nederlandse grootbanken.
Economen verwachten dat de inflatie in de komende maanden verder kan stabiliseren, hoewel de voorspellingen voorzichtig blijven. Als de energieprijzen stabiel blijven en de voedselprijsstijging afvlakt, kan dit de algehele inflatie verder omlaag brengen.
De inflatie van 3,5% zet druk op de koopkracht van Nederlandse consumenten, met name in een periode waarin lonen slechts geleidelijk stijgen. De recente inflatiecijfers laten zien dat de prijsstijgingen voornamelijk werden aangedreven door hogere kosten in de energiesector en in de voedselindustrie.