In oktober blijft de inflatie in Nederland stabiel ten opzichte van september, ondanks een stijgende inflatietrend in andere Europese landen. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Home > Nieuws > Inflatieverschil: Europa omhoog, Nederland omlaag
Door: Nicole van Roekel - 14 november 2024
In oktober steeg de geharmoniseerde inflatie in Europa van 1,7% naar 2,0% ten opzichte van vorige maand, terwijl de inflatie in Nederland stabiel bleef op 3,3%.
Het CBS meldt dat de stabiele inflatie in Nederland deels wordt verklaard door de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen en energie.
Desondanks is de inflatie in Nederland nog steeds hoog. Van alle landen in de eurozone kampten alleen België, Estland, Slowakije en Kroatië hebben een hogere inflatie.
In oktober blijft de inflatie in Nederland stabiel ten opzichte van september, ondanks een stijgende inflatietrend in andere Europese landen. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Om een vergelijking te maken tussen de inflatie in Nederland en de rest van de eurozone, wordt gekeken naar de geharmoniseerde prijsindex. In september daalde de inflatie in Europa naar 1,7% terwijl de inflatie in Nederland nog op 3,3% uitkwam. In oktober steeg de inflatie in Europa naar 2%, terwijl de inflatie in Nederland stabiel bleef op 3,3%.
Het CBS meldt dat de stabiele inflatie in Nederland deels wordt verklaard door de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen en energie die een opwaarts effect hadden op de ontwikkeling van de inflatie. Prijsontwikkelingen rondom consumptie in het buitenland, recreatie en cultuur hadden daarentegen een drukkend effect. Al met al bleef de inflatie in oktober 2024 gelijk aan vorige maand.
Het verschil tussen het eurozone-gemiddelde en Nederland wordt dus kleiner, maar nog steeds behoort Nederland tot de landen met de hoogste inflatie in de eurozone. Alleen België (4,7%), Estland (4,5%), Slowakije (3,5%) en Kroatië (3,5%) kenden een hogere inflatie in oktober.
Bron: ECB Data Portal
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de inflatie-ontwikkelingen in Europa nauwlettend in de gaten. Tijdens een recente persconferentie benadrukte ECB-president Christine Lagarde de groeiende uitdagingen: “We zien dat de inflatiedruk in verschillende Europese landen toeneemt, vooral door stijgende energieprijzen en aanhoudende kosten in de voedselketen. Ons doel blijft om de inflatie rond de 2% te stabiliseren op middellange termijn, maar daarvoor is consistent beleid vereist."
Terwijl de inflatie in Nederland stabiliseert, wordt de inflatiedruk in andere landen in de eurozone sterker gevoeld. Zo zagen diverse landen de consumentenprijzen verder stijgen, aangedreven door hogere energiekosten en een instabiele geopolitieke situatie.
Lagarde voegde daaraan toe: “De inflatieverschillen tussen landen zijn significant en vereisen een gezamenlijke inspanning binnen de Eurozone. Terwijl sommige landen met hogere inflatie kampen, zijn andere landen beter in staat om de stijgingen te beperken.”
In september daalde de inflatie in Europa naar 1,7% terwijl de inflatie in Nederland nog op 3,3% uitkwam. In oktober steeg de inflatie in Europa naar 2%, terwijl de inflatie in Nederland stabiel bleef op 3,3%.