De Nederlandse economie boekte in 2024 een bescheiden groei van 1%, maar de arbeidsproductiviteit daalde opnieuw met 0,2%. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De groei werd vooral gedreven door overheidsuitgaven en consumptie, terwijl de productiviteitsdaling een rem zet op de langetermijngroei.
Home > Nieuws > Nederlandse economie groeit met 1% in 2024, maar arbeidsproductiviteit daalt
Door: Nicole van Roekel - 28 maart 2025
De Nederlandse economische groede in 2024 met 1%, gelijk aan het EU-gemiddelde.
De arbeidsproductiviteit daalde met 0,2%, na een daling van 1,3% in 2023.
Overheidsconsumptie was de grootste groeidriver (+3,6%).
De overheidsconsumptie nam in 2024 toe met 3,6%, vooral door hogere zorguitgaven en personeelskosten. Ook huishoudens gaven meer uit (+1,2%), mede dankzij stijgende lonen (+6,6%) en een lagere inflatie. De export van diensten groeide, maar de industriële productie kromp licht (-0,8%).
De daling van de arbeidsproductiviteit (-0,2%) is een terugkerend probleem. Op de lange termijn is dit een risico voor de economische groei in Nederland, aangezien Nederland al jaren achterblijft bij andere top-10-landen. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen noemt de verschuiving naar minder productieve sectoren (zoals zorg) en het sluiten van de Groningse gaskraan als belangrijke oorzaken.
Nederland presteerde in lijn met de EU (+1%), maar bleef achter bij Spanje (+3,2%) en de VS (+2,8%). De economie in Duitsland kromp voor het tweede jaar op rij, wat ook de Nederlandse export raakte.
Het CPB voorziet voor 2025 een groei van 1,5%, maar waarschuwt voor afkoelende arbeidsmarktomstandigheden en lagere exportvraag.