Spaarrente in Europa voor het eerst in 1,5 jaar onder de 3%

De spaarrente in Europa is voor het eerst sinds anderhalf jaar onder de grens van 3% gezakt. Deze daling volgt op de recente renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB), die eind januari de depositorente verlaagde van 3,00% naar 2,75%. Het effect hiervan is nu duidelijk merkbaar op de spaarmarkt, aldus financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Home > Nieuws > Spaarrente Nieuws > Spaarrente in Europa voor het eerst in de 1,5 jaar onder de 3%

Door: Jasper Berkhout - 14 februari 2025

In het kort:
  • De verlaging van de ECB-rente heeft geleid tot een daling van de spaarrentes op vrij opneembare spaarrekeningen en op spaardeposito’s.

  • Het is voor het eerst sinds september 2023 dat de rente op vrij opneembare spaarrekeningen onder de grens van 3% duikt.

  • Vanwege lage rentes sparen steeds meer Nederlanders in het buitenland. Eind 2024 stond zo'n 3% van al het Nederlands spaargeld bij andere banken in de eurozone: een verdubbeling sinds 2022.

Daling van de spaarrentes

De verlaging van de ECB-rente heeft geleid tot een daling van zowel de rente op vrij opneembare spaarrekeningen als die op spaardeposito’s. Geld.nl monitort alle spaaraanbieders van Europa en merkt op dat de hoogste variabele spaarrente in Europa gedaald is van 3,00% naar 2,75%.
Ook spaardeposito’s zijn geraakt: de rente op een
deposito van één jaar zakte van 3,10% naar 2,76%, terwijl een tienjarig deposito nu maximaal 3,40% biedt, tegen eerder 3,55%.

Sieto de Vries, spaarexpert bij Geld.nl benadrukt dat deze daling niet onverwacht is: “Als de ECB haar rentes verlaagt, dalen de spaarrekeningen met een variabele spaarrente eigenlijk altijd mee. Het is voor het eerst sinds september 2023 dat de rente op vrij opneembare spaarrekeningen onder de grens van 3% duikt.”

Nederlandse banken blijven achter

Opvallend is dat Nederlandse banken nauwelijks reageren op de veranderingen in het ECB-beleid. Terwijl banken in andere Europese landen hogere spaarrentes bieden om nieuw kapitaal aan te trekken, blijven Nederlandse grootbanken zoals ING, ABN AMRO en Rabobank hun rentes laag houden, tussen 1,50% en 1,70%. Dit maakt sparen in Nederland minder aantrekkelijk, zeker gezien de inflatie in januari nog op 3,3% lag. Hierdoor verliest spaargeld bij Nederlandse banken aan waarde.

Steeds meer Nederlanders zoeken daarom hun toevlucht tot buitenlandse banken. Eind 2024 stond een kleine 3% van het Nederlands spaargeld bij andere banken in de eurozone; een verdubbeling in twee jaar tijd. Deze banken bieden hogere rentes en vallen onder eenzelfde depositogarantieregeling in Nederland. 

Beste aanbieding Nederlandse grootbanken
Beste aanbieding Raisin

Vrij opneembaar sparen

1,70% (tot € 20.000)

2,31%

Deposito 6 maanden

1,85%

2,56%

Deposito 1 jaar

2,00%

2,66%

Deposito 2 jaar

2,15%

2,80%

Deposito 3 jaar

2,20%

2,80%

Deposito 4 jaar

2,25%

2,80%

Deposito 5 jaar

2,40%

2,90%

Deposito 10 jaar

2,55%

3,40%

Vooruitzichten

Hoewel verwacht wordt dat de ECB in 2025 haar rente verder verlaagt om economische groei te stimuleren, denkt De Vries dat de daling van spaarrentes beperkt blijft. “Belangrijkste reden hiervoor, is dat er nog steeds een oplopende inflatie op de loer ligt. Het economische evenwicht is zo fragiel en de geopolitieke ontwikkelingen zijn onvoorspelbaar. Er hoeft maar iets te gebeuren, of de inflatie loopt weer op en de rentedaling stagneert.”

Voor spaarders blijft het advies om te profiteren van hogere rentes bij buitenlandse banken en bijvoorbeeld te kiezen om geld voor langere tijd vast te zetten op een deposito tegen rentes die ook vaststaan gedurende de looptijd. 

Sparen bij Raisin: tot wel 3,40% rente per jaar

Bij Raisin spaar je bij 49 partnerbanken in Europa tegen aantrekkelijke rentes tot wel 3,40% per jaar. Je spaargeld is, net als in Nederland, veilig tot € 100.000 per bank per rekeninghouder, door het nationale depositogarantiestelsel in het land waar je spaart. Een Raisin-account openen is helemaal gratis.

Na het openen van je account kun je onbeperkt spaarrekeningen en spaardeposito's openen en profiteren van hoge spaarrentes.

Raisin News overview (45).png