Spaarrente verwachting april 2025: daling lijkt onvermijdelijk

De spaarrentes staan in april opnieuw onder druk. Met een lage, huidige depositorente van 2,50% en een nieuw rentebesluit gepland voor 17 april, is de kans groot dat spaarrentes verder zullen dalen. Spaarders doen er goed aan om hun opties te heroverwegen en te kijken naar alternatieven zoals deposito’s of spaarrekeningen bij Europese banken die nog hogere rentes bieden.

Home > Nieuws > Spaarrente Nieuws > Spaarrente verwachting april: daling lijkt onvermijdelijk

Door: Nicole van Roekel - 1 april 2025

In het kort:
  • Spaarrentes staan onder druk door lagere financieringskosten voor banken.

  • Op 17 april wordt het nieuwe ECB-rentebesluit verwacht. Een zevende daling op rij lijkt zeer waarschijnlijk.

  • Deze ontwikkelingen werken door in de spaarrentes, die ook in april waarschijnlijk verder zullen dalen.

Impact van de ECB-renteverlaging

De hoogte van de spaarrente in Europa hangt sterk samen met het ECB-rentebeleid. De ECB verlaagde de afgelopen maanden de depositorente om economische groei te stimuleren en inflatie te beteugelen. Met het gewenste resultaat, want de inflatie in Europa is inmiddels bijna gedeeld tot het gewenste niveau van 2% per jaar.

Banken profiteren door de lagere depositorente van lagere kosten voor het stallen van reserves bij de ECB. Daardoor zijn ze minder genoodzaakt om veel spaargeld aan te trekken, wat leidt tot lagere spaarrentes. 

Opvallend: Nederlandse banken blijven achter

Terwijl de spaarrentes in andere Europese landen meebewegen met de ECB-rente, hebben de drie grootste Nederlandse banken (Rabobank, ING en ABN AMRO) hun variabele spaarrentes al ruim anderhalf jaar niet meer aangepast. Het gebrek aan concurrentie en de hoge mate van loyaliteit van Nederlandse spaarders spelen hierbij een grote rol. 

De drie grootbanken bieden nog steeds lage rentes van maximaal 1,70% per jaar op vrij opneembare rekeningen. Of er in april wel een renteverlaging wordt aangekondigd, dat blijft de vraag. Een daling ergens dit jaar lijkt onvermijdelijk door de aanhoudende verlagingen van de ECB-rente.

De rente op spaardeposito’s bij de drie banken is de afgelopen maanden al wel gedaald.

Gemiddelde spaarrente ontwikkeling grafiek

Europese alternatieven blijven aantrekkelijk

Hoewel ook Europese banken hun rentes verlagen, blijven ze aanzienlijk hoger dan die bij Nederlandse grootbanken. Spaarders die bereid zijn over de grens te kijken, kunnen bij banken die aangesloten zijn bij Raisin nog steeds rentes tot wel 3,40% ontvangen op spaardeposito’s.

Sparen bij Raisin: tot wel 3,40% rente per jaar

Bij Raisin spaar je bij 49 partnerbanken in Europa tegen aantrekkelijke rentes tot wel 3,40% per jaar. Je spaargeld is, net als in Nederland, veilig tot € 100.000 per bank per rekeninghouder, door het nationale depositogarantiestelsel in het land waar je spaart. Een Raisin-account openen is helemaal gratis.

Na het openen van je account kun je onbeperkt spaarrekeningen en spaardeposito's openen en profiteren van hoge spaarrentes.

Renteverwachtingen voor april

Het volgende rentebesluit van de ECB staat gepland op 17 april 2025. Analisten verwachten dat er mogelijk opnieuw een verlaging komt, afhankelijk van economische data zoals de Europese inflatie- en groeicijfers. Mocht de rente inderdaad omlaag gaan, dan zullen spaarrentes verder onder druk komen te staan.

Voor spaarders is het verstandig om in april over de grens te blijven kijken en spaardeposito’s met vaste rentes te blijven overwegen. Volgens Geld.nl is er de laatste tijd al een groeiende interesse in spaardeposito’s met lange looptijden te zien.

Met het vooruitzicht dat de spaarrentes zowel in binnen- als buitenland zullen dalen dit jaar, is het een interessant moment om geld vast te zetten op een spaardeposito. Je ontvangt momenteel tot wel 3,40% rente per jaar op spaardeposito’s via Raisin. Liever flexibel sparen? Dat kan ook via Raisin. De rente op vrij opneembare spaarrekeningen loopt op tot 2,31% per jaar.

Zo blijf je profiteren van hoge spaarrentes, ondanks de dalende trend in Europa.

Raisin News overview (67).png