Trump denkt na over importheffingen van 25% op Europese producten

Donald Trump heeft plannen aangekondigd voor importheffingen van 25% op Europese producten om de Amerikaanse handelsbalans te verbeteren. Deze maatregel zou een handelsoorlog kunnen ontketenen, met mogelijke gevolgen voor de Nederlandse economie en inflatie.

Home > Nieuws > Trump denkt na over importheffingen van 25% op Europese producten

Door: Nicole van Roekel - 27 februari 2025

Economische impact op Nederland en Europa

Trump wil ‘algemene importheffingen gaan toepassen’, specifiek op de autosector, maar ook op andere sectoren. Eerder noemde Trump 2 april als ingangsdatum van de nieuwe heffingen. Afgelopen woensdag werd er geen specifieke datum genoemd, maar zei Trump wel dat hij de importheffingen van 25% snel wilde laten ingaan. 

Trump kan een stevige tegenreactie van de EU verwachten. Een EU-woordvoerder gaf aan dat zij altijd bedrijven, personeel en consumenten beschermt tegen onterechte heffingen. Met welke tegenreactie de EU precies komt, is nog niet duidelijk. Wel werd eerder al gesproken van een koekje van eigen deeg: het heffen van gelijke importheffingen op producten uit de VS.

Inflatierisico’s en monetaire gevolgen

De hogere importheffingen kunnen prijsstijgingen verergeren, zowel in de VS als Europa:

Gevolgen voor Nederlandse spaarders

De aangekondigde importtarieven van 25% op Europese producten door Donald Trump hebben niet alleen gevolgen voor handel en economie, maar raken ook Nederlandse en andere Europese spaarders via inflatie, rentebeleid en koerseffecten.

Een zwakkere euro maakt Amerikaanse importen (zoals energie en technologie) duurder, wat doorwerkt in consumentenprijzen. De ECB verlaagt de rente om economische stagnatie te bestrijden, ondanks inflatiedruk. Met een hoog blijvende inflatie in Europa en Nederland, verliezen consumenten koopkracht en verliest spaargeld aan waarde. Ook spaarrentes dalen als de ECB haar rentes verlaagt.

Trumps protectionistische plannen vormen een risico voor de Europese export en kunnen via hogere prijzen en wisselkoerseffecten dus ook Nederlandse huishoudens raken. Onderhandelingen tussen de EU en de VS, zoals tijdens Trumps vorige termijn, blijven cruciaal om escalatie te voorkomen.

Raisin News overview.png