Banca Progetto sloot zich in het voorjaar van 2020 aan bij Raisin.nl en groeide in korte tijd uit tot een van de meest populaire banken op ons platform. Het succes is te danken aan de prettige samenwerking en de aantrekkelijke spaarrentes van de Italiaanse bank. Redenen genoeg dus om meer te weten te komen over Banca Progetto. We gingen dan ook graag in op het aanbod van Claudio Caputo, de financieel directeur van de bank, om een kijkje in de keuken te nemen.
Sinds 2019 verhoogde Banca Progetto haar groei en winstgevendheid aanzienlijk. De bank ontwikkelde nieuwe strategieën op basis van innovatieve oplossingen – waaronder de ontwikkeling van een digitaal transactieplatform. Het doel was onder meer om de samenwerking met bestaande klanten te versterken en meer diensten aan te bieden. Ook wilde de bank nieuwe klanten bereiken. Het succes toonde zich onder andere in de financiële cijfers voor 2021:
“Banca Progetto rapporteerde een nettowinst van 41 miljoen euro, een CET1-kapitaalratio van 20% en een rendement op eigen vermogen van meer dan 30%. Bovendien behaalde de bank een balanstotaal van 4,6 miljard euro.”
— Claudio Caputo, financieel directeur
Ter vergelijking: in 2019 bedroeg het balanstotaal van de bank nog 1,2 miljard euro. In slechts twee jaar slaagde de bank erin om de omvang met 3,4 miljard euro te vergroten. Ondanks de harde groei, steeg de CET1-ratio* gedurende dezelfde periode met 3,4 procentpunten naar 20%. De winstgevendheid (rendement op eigen vermogen) steeg in 2021 met maar liefst 9% vergeleken met het voorgaande jaar.
De oorsprong van de bank gaat terug tot 1994 en Banca Progetto bestaat in haar huidige vorm sinds 2016. De bank kwam voort uit Banca Popolare Lecchese, nadat Oaktree Capital Management Ltd., een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld (circa $160 miljard onder beheer), een meerderheidsbelang verwierf.
In haar dagelijkse bedrijfsvoering legt de bank zich toe op financieringsoplossingen die zijn afgestemd op de behoeften van haar particuliere en zakelijke klanten. Daarbij richt de bank zich voornamelijk op persoonlijke leningen voor ambtenaren, werknemers in de publieke sector en gepensioneerden en op kredieten voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Bovendien hebben klanten in Duitsland, Nederland en Spanje toegang tot Banca Progetto’s aantrekkelijke termijndeposito’s via de spaarmarktplaatsen van Raisin.
Als sponsor van het Supply Chain Finance-centrum van de technische universiteit van Milaan, stelt Banca Progetto zowel financiële middelen als haar mkb-ervaring ter beschikking aan andere bedrijven. Het centrum heeft als doelstelling om kennis over het financieren van logistiek te verspreiden in de Italiaanse financiële wereld. Zodoende wil het de financiële situatie van bedrijven te verbeteren. Bovendien verstrekt de bank – zelfs in tijden van crisis, bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie – leningen en kredieten aan bedrijven en particulieren.
“Dankzij de steun die de bank aan bedrijven en consumenten heeft verleend, behaalde Banca Progetto in 2021 een balanstotaal van 4,6 miljard euro – en dat ondanks het effect van de pandemie op de wereldeconomie.”
— Claudio Caputo, financieel directeur
Met een termijndeposito legt men eenmalig een vast bedrag in met een vaste rente en een vaste looptijd. Dit kan vooral de moeite waard zijn voor spaarders die op zoek zijn naar een hoger rendement dan op een ‘gewone’ spaarrekening, zekerheid belangrijk vinden en spaargeld voor een paar maanden of jaren kunnen missen.
“Een termijndeposito is een spaarproduct met weinig risico en een vast rendement. Dit zorgt voor stabiliteit. Met termijndeposito’s vermijden spaarders en beleggers marktschommelingen, zoals de fluctuaties die we ervaren hebben tijdens de pandemie, en andere potentiële risico’s die financiële instabiliteit veroorzaken.”
— Claudio Caputo, financieel directeur
Wanneer je op zoek bent naar een plek om je vermogen met goed rendement te parkeren of om te sparen voor je pensioen, dan ben je met een termijndeposito bij Banca Progetto aan het juiste adres. De bank biedt momenteel toprentes van 0,75% op 1 jaar tot wel 1,20% p.j. op 3 jaar looptijd. (rentestanden per april 2022)
Italië is een van de oprichters van de Europese Unie en van de eurozone. Als de achtste economie van de wereld profiteert het land voornamelijk van een succesvolle industrie en dienstensector.
In 2021 groeide het bruto binnenlands product (bbp) van Italië sneller dan gemiddeld in de eurozone. De belangrijkste handelspartners zijn Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland. Van januari tot juli 2021 exporteerde Italië goederen en diensten met een totale waarde van om en nabij de 300 miljard euro. Vergeleken met vorig jaar is dit een stijging van 22,8%.
*De CET1-ratio (Common Equity Tier 1) is de belangrijkste indicator van de kapitaalpositie van een bank. Deze ratio geeft aan hoeveel kapitaal van de hoogste kwaliteit (‘eigen vermogen’) banken bezitten ten opzichte van de risico’s die zij lopen. Een hogere ratio betekent dat een bank beter gekapitaliseerd is.
Het minimum CET1-ratio is 6% volgens afspraken gemaakt in het Basel III-akkoord (een maatregelenpakket van het internationale Basel Comité ー bestaande uit 45 centrale banken en toezichthouders uit 28 rechtsgebieden, waaronder De Nederlandsche Bank ー om banken meer robuust te maken). De Nederlandse grootbanken ABN Amro (16.3%), ING (15.9%) en Rabobank (17.4%) behaalden in boekjaar 2021 allemaal een CET1-ratio die ruim boven het minimum uitstak.