Stijgende spaarrentes

Het Zweedse Klarna, een van ’s werelds toonaangevende betaaldienstverleners met bankvergunning, is de eerste in Nederland die de grens van één procent spaarrente bij één jaar vast doorbreekt. De laatste keer dat Nederlandse spaarders een dergelijke rente konden ontvangen, was eind november 2020. 

Home > Raisin Insights > Doorbreken 1% grens

Publicatiedatum: 10 juni 2022

1st-bank-to-offer-1-scaled.jpg

Nederlandse spaarders hadden het de afgelopen jaren zwaar te verduren. Aan het begin van dit decennium stonden de kranten nog vol van de oprukkende negatieve rentes die banken vermogende spaarders in rekening brengen. Dit grotendeels symbolische ongemak werd de afgelopen maanden volledig overschaduwd door het waardeverlies van geld ten gevolge van een gierende inflatie.

Maar er gloort licht aan de horizon – in de vorm van stijgende rentes. En de definitieve doorbraak van internationaal sparen geeft dit nog een steuntje in de rug.

Klarna doorbreekt als eerste de 1%-grens

Het Zweedse Klarna, een van ’s werelds toonaangevende betaaldienstverleners met bankvergunning, is de eerste in Nederland die de grens van één procent spaarrente bij één jaar vast doorbreekt.

De laatste keer dat Nederlandse spaarders een dergelijke rente konden ontvangen, was eind november 2020. Destijds kwam de gulste bank nog uit Tsjechië (J&T Banka). Sindsdien zakte de hoogste rente op 1 jaar termijndeposito’s weg en bereikte met 0,60% een dieptepunt in het voorjaar van 2021. In maart begonnen de depositorentes te stijgen en dit resulteerde in het doorbreken van de 1%-grens door Klarna met momenteel een rente van 1,05% op één jaar vast.

Kloof tussen Nederlandse banken en buitenlandse aanbieders groeit

Internationale concurrentie om spaargeld lijkt in de komende jaren een van de drijvende krachten te worden achter hogere rentes. Een vergelijking van de beste rentes die spaarders kunnen krijgen bij Nederlandse banken en bij banken uit de EU laat zien hoe groot de verschillen zijn. De reden? Ons spaargeld is voor banken uit andere landen om diverse redenen meer waard. Zo is er bijvoorbeeld minder geld beschikbaar in hun markt of is er meer vraag naar financiering voor investeringen. Voor banken uit Zweden, zoals Klarna, waar de Zweedse kroon de munteenheid is, vormt Nederland een goede, eenvoudige bron van euro-financiering.

Afspraken op EU-niveau over de voorwaarden die gesteld worden aan depositogarantiestelsels zorgen voor een gelijk beschermingsniveau – cruciaal voor gezonde concurrentie.

Hieronder een overzicht van de beste rentes die spaarders kunnen vinden bij de Nederlandse grootbanken, andere Nederlandse banken en banken uit andere EU-landen. Het alsmaar groter wordende verschil tussen de vaste rentes op termijndeposito’s en de variabele rente op vrij opneembare spaarrekeningen, maakt het steeds interessanter om geld vast te zetten op een depositorekening.

Beste aanbieding grootbanken

Beste aanbieding van andere Nederlandse banken

Beste aanbieding uit andere EU-landen

Vrij opneembaar

0,01%

0,05%

0,30%

1 jaar vast

-

0,30%

1,05%

2 jaar vast

-

0,50%

1,30%

3 jaar vast

-

0,75%

1,65%

4 jaar vast

-

0,90%

1,70%

5 jaar vast

0,45%

1,50%

1,65%

* Rentepercentages op 10 juni 2022

Waarom is de grens van 1% op één jaar vast zo belangrijk?

Eelco Habets, algemeen directeur Nederland van spaarplatform raisin.nl, legt uit waarom de grens van 1% rente op jaarbasis bij een looptijd van één jaar zo belangrijk is.

“In de afgelopen jaren zijn de rentes alleen maar gedaald. Verschillende nationale en internationale factoren speelden deze tendens in de hand. Het is natuurlijk extra cru dat de inflatie dit jaar zo hoog uitvalt. Vooral de combinatie van lage rentes en hoge inflatie doet spaarders pijn.”

Een rente van ruim 1% op een termijndeposito met een looptijd van 12 maanden is voorlopig niet veel meer dan een doekje tegen het bloeden. Maar Habets is overtuigd dat het hier niet bij blijft:

“Ik ga ervan uit dat de rentes dit jaar zullen blijven stijgen. Met de aankondiging van een renteverhoging door de ECB gisteren, zullen we wellicht ook beweging gaan zien in de spaarrentes op vrij opneembare spaarrekeningen. Nulrentes zijn niet meer te verantwoorden zodra banken niet of bijna niet meer hoeven te betalen om overtollig spaargeld bij de ECB te parkeren,” vervolgt Habets.

“Het is goed om te zien dat meerdere grote en betrouwbare partijen – zoals Klarna en Renault Bank – ondertussen Nederlands spaargeld aantrekken. De toenemende concurrentiedruk dwingt hopelijk ook de Nederlandse banken om weer betere rentes te bieden. Zo kan sparen wederom een groter steentje bijdragen aan een gezond huishoudboekje. Stijgende depositorentes die ondertussen de één procent aantikken zijn een goed begin.”

Over Raisin

Raisin, exploitant van o.a. raisin.nl, is een pionier voor Open Banking op het vlak van sparen en beleggen. Het fintech-bedrijf biedt een Open Banking-infrastructuur voor de wereldwijde spaarmarkt van meer dan 50 biljoen dollar, waar zowel banken als spaarders van profiteren. Voor spaarders betekent het meer productkeuze en vrijheid, klantgerichte instellingen zoals banken profiteren van best-in-class spaarmarktplaatsoplossingen voor hun eigen klantenbestand, en (spaar)banken krijgen betere toegang tot financiering in de vorm van spaargeld. Raisin exploiteert zijn eigen B2C-platforms in heel Europa onder de merken Raisin, WeltSparen en ZINSPILOT, en in de VS onder de merknaam SaveBetter.

Aangezien Raisin.nl uitsluitend deposito- en spaarrekeningen aanbiedt van banken uit de EU, wordt het spaargeld van klanten beschermd door nationale depositogarantiestelsels tot € 100.000 per klant per bank, of een gelijkwaardig bedrag in lokale valuta. Raisin heeft een vergunning voor het bemiddelen in spaarrekeningen van de Autoriteit Financiële Markten en biedt zijn website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan. In Duitsland biedt Raisin naast spaarproducten voor particuliere en zakelijke klanten ook ETF-gebaseerde beleggings-, pensioenproducten en investeringen in private equity aan.

Raisin werkt samen met ongeveer 400 banken en financiële dienstverleners uit meer dan 30 landen. De onderneming bedient meer dan 750.000 directe klanten. Raisin wordt gesteund door gerenommeerde internationale investeerders zoals btov Ventures, Deutsche Bank, FinLab, Goldman Sachs, Greycroft, Headline/e.ventures, Index Ventures, Kinnevik, Orange Ventures, PayPal Ventures, Thrive Capital, Top Tier Capital Partners, Ribbit Capital, and Vitruvian Partners, evenals Peter Thiel. Het bedrijf heeft kantoren in Berlijn, Frankfurt, Hamburg, Londen, Madrid, Manchester, Milaan, New York en Parijs. Raisin is ontstaan uit een fusie van de FinTech-bedrijven Deposit Solutions en Raisin in juni 2021.