Koningsdag: “Nog nooit minder pilsjes op het terras van je salaris”

Publicatiedatum: 27 april 2024

Home > Raisin Insights > Koningsdag: “Nog nooit minder pilsjes op het terras van je salaris”

 

Koningsdag staat voor de deur, en een groot deel van de Nederlanders dat niet met de kinderen op de vrijmarkt zit, zal onze nationale feestdag doorbrengen op het terras. Maar Nederlanders zouden Nederlanders niet zijn, als we te midden van al het feestgedruis niet ook af en toe een observatie maken over de prijzen.

Drankjes in de horeca zijn flink in prijs gestegen sinds het begin van het millennium. Spaarplatform Raisin heeft daarom de gemiddelde prijs van een biertje uitgerekend en afgezet tegenover het gemiddelde uurloon. Hoeveel pils kun je je veroorloven per gewerkt uur, en is alles echt duurder geworden?

  • De prijs van een biertje in de horeca is gestegen van € 1,28 in 2000 naar € 3,41 in 2024
  • In 2000 kon je van het gemiddelde uurloon nog 14,4 pilsjes in de horeca kopen
  • In 2023 zakte de Pilsindex naar het laagste punt tot nu toe: slechts 9,8 pilsjes per uurloon
  • Dankzij loonstijgingen krabbelde de Pilsindex in maart 2024 weer wat op, naar 10,2 pilsjes per uurloon

 

Pilsindex bereikt laagste punt in nieuw millennium

De door Raisin opgestelde Pilsindex bereikte in 2023 met 9,8 pilsjes per uurloon het laagste punt van alle jaartallen die we onder de loep genomen hebben. Sinds 2000, toen we per gewerkt uur nog 14,4 pilsjes in de horeca konden drinken, is onze bierkoopkracht flink gedaald. De horeca moet hogere kosten voor inkoop, energie, huur en personeel doorberekenen aan hun gasten. Tussen 2015 en 2021 bleef de index nog relatief gelijk, schommelend tussen de 10 en 11 pilsjes per uurloon, maar in de laatste jaren geeft een van de belangrijkste Koningsdag-indicatoren daadwerkelijk een reden tot mopperen.

 

Prijzen waar je spontaan de hik van krijgt…

Dat een biertje op het terras of aan de bar echt duurder geworden is, staat buiten kijf. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt de prijzen van verschillende diensten en producten bij in het zogenaamde winkelmandje. Tot en met 2018 konden we ook de specifieke prijzen van een biertje in de horeca achterhalen. Wat blijkt: waar een pilsje in 2000 nog gemiddeld € 1,28 kostte, was dit in 2018 al meer dan verdubbeld, naar € 2,58. Sindsdien zijn de gemiddelde prijzen in de horeca volgens het CBS met meer dan 32% gestegen. Zo komen we in 2024 uit op een prijs van € 3,41 per pilsje – meer dan € 2 (+166%) prijsstijging in 24 jaar tijd.

…ondanks dat we ook meer zijn gaan verdienen

Aan de andere kant zijn ook de lonen hard gestegen: het gemiddelde uurloon lag in 2000 nog op € 18,40, en ondertussen zijn we bij een uurloon van rond de € 34,76 (+89%) aanbeland. Kijken we naar de inflatie in het algemeen, dan valt op dat de koopkracht tussen 2000 en 2024 flink toegenomen is. De prijzen in de horeca zijn echter een stuk harder gestegen dan het algemene prijsniveau, waardoor we ons dus steeds minder pils per gewerkt uur kunnen veroorloven.

Jasper Berkhout, onderzoeker bij Raisin Nederland, heeft nog wat tips voor terrasgangers: “Hogere prijzen in de horeca lijken Nederlanders niet af te schrikken. Cafés, hotels en restaurants bieden een uitgelezen mogelijkheid om bij te komen van een drukke werkdag en een terrasje pakken is volkssport nummer één, vooral op Koningsdag. Als je niet wilt dat alle terrasjes op het einde van de dag een flinke slok op de borrel trekken, is het slim om een bepaald bedrag aan cash mee te nemen en alles daarvan te betalen. Misschien vind je nog een hartstochtelijk fan van het koningshuis waar je een oranjebitter van mee kunt drinken. Ook goed om te weten: op grote pleinen zijn de prijzen vrijwel altijd een stuk hoger dan in zijstraatjes.