Hoe kun je je voorbereiden op mogelijk ontslag?

Ondanks een groot arbeidstekort, wordt er meer personeel ontslagen. Bij het UWV kwamen in de afgelopen maand het hoogste aantal ontslagaanvragen binnen sinds maart 2021, meldde het CBS. Als je je zorgen maakt dat je baan komt te vervallen, dan zijn er een paar manieren om je daarop voor te bereiden.

Home > Insights > Voorbereiden op mogelijk ontslag

Publicatiedatum: 28 oktober 2022

Meer ontslagaanvragen bij UWV: expert huishoudfinanciën geeft tips bij ontslag

Ondanks een groot arbeidstekort, wordt er meer personeel ontslagen. Bij het UWV kwamen in de afgelopen maand het hoogste aantal ontslagaanvragen binnen sinds maart 2021, meldde het CBS.

Jasper Berkhout, expert huishoudfinanciën en persvoorlichter bij spaarplatform Raisin.nl, deelt zijn advies met werknemers die zich zorgen maken door de toename in ontslagaanvragen:

‘Niet alleen maken veel Nederlanders zich zorgen over de financiële situatie waarin het land (en de wereld) zich verkeert. Ook bedrijven. Nu het einde van het jaar in zicht komt en de plannen voor het aankomende jaar gemaakt worden, zie je dat veel bedrijven zich voorbereiden op een mogelijke aanstaande financiële crisis. Dit kan resulteren in het schrappen van budgetten, terughoudend zijn met vacatures, maar ook contracten stopzetten en ontslagrondes. Nu is er niet meteen reden voor paniek. Wel is het altijd goed om je in te lezen mocht je ooit zonder baan komen te zitten.’

Hoe kun je je voorbereiden op mogelijk ontslag?

Als je je zorgen maakt dat je baan komt te vervallen, dan zijn er een paar manieren om je daarop voor te bereiden.

  • Lees je contract door. Het is van belang dat je weet wat er in je contract staat en dus ook waar je recht op hebt. Vooral als het gaat om ontslagvergoedingen en -regelingen. Bij ontslag heb je recht op een financiële vergoeding van jouw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Werkgevers moeten zich in deze situatie wettelijk aan bepaalde processen en procedures houden. De websites van het UWV of de Rijksoverheid kunnen je hiermee verder helpen.
  • Check je opzegtermijn. Jouw werkgever moet zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van je contract, hoe lang je in dienst bent en of je nog in je proeftijd zit. Maar ook van eventuele afspraken die de werkgever met jou heeft gemaakt.
  • Kijk naar je verzekeringspolissen, want die kunnen een vorm van inkomensbescherming of toegang tot juridisch advies bevatten.
  • Loop je bestaande schulden na. Heb je openstaande saldi op creditcards die je nu zou kunnen afbetalen? Het kan verstandig zijn deze af te lossen nu je nog de zekerheid hebt van je huidige inkomen.
  • Kijk naar je maandelijkse uitgaven. Zijn er onnodig dure uitgaven die je wellicht kan schrappen of kan vervangen voor een betaalbaardere optie? Een te duur sportabonnement waar je weinig gebruik van maakt? Een ov-abonnement dat je kan vervangen voor de fiets?
  • Bereid je cv voor en denk na over je toekomstige carrièremogelijkheden. Als het erop lijkt dat jouw baan definitief op de tocht staat, oriënteer je dan op andere opties en neem contact op met mensen die je kunnen helpen bij het zoeken naar een baan. Er is nog steeds een groot arbeidstekort in Nederland. Grote kans dat ze bij een ander bedrijf staan te springen om personeel.
  • Laat jezelf zien op LinkedIn. Via LinkedIn kun je werken aan je persoonlijke merk, ook wel personal branding genoemd. Zo laat je aan je connecties, maar ook aan de connecties van jouw connecties (dankzij het fijne algoritme van LinkedIn), zien wat jouw ervaring is, maar ook wat je sterke punten, je visie en je interesses zijn. Zo is de kans groot dat wanneer je op zoek moet naar een nieuwe baan, je binnen een mum van tijd iets anders vindt – veel werkgevers en/of recruiters hebben je immers al eens voorbij zien komen op LinkedIn. Over recruiters gesproken, het kan nooit kwaad om eens een vrijblijvend gesprek aan te gaan met een recruiter over de banenmarkt. Zij kunnen je vaak geruststellen met de vele mogelijkheden die er op je wachten.
  • Geen baan te vinden in jouw sector, maar wel in een andere branche waar je enthousiast van wordt? Wist je dat je van de overheid per jaar tot € 1000 vergoed kan krijgen om je te laten omscholen of trainingen en cursussen te volgen? Deze regeling wordt het STAP-budget genoemd. Op de website van het STAP-budget vind je ook loopbaancoaches die jou gratis advies kunnen geven. Je bent immers nooit te oud om te leren.