Home › Sparen
Als spaarder kun je kiezen tussen verschillende soorten spaarrekeningen. Iedere spaarrekening heeft haar eigen voorwaarden. Dit heeft betrekking op de looptijd, spaarrente en (beperkende) voorwaarden voor het overschrijven en afboeken van geld.
Lange tijd hadden spaarders te maken met nul- of zelfs negatieve rentes. Sinds oktober 2022 bieden de Nederlandse grootbanken weer rente op spaartegoeden, die ook stapsgewijs verhoogd werden, maar eind 2024 lopen Nederlandse grootbanken nog steeds flink achter op veel andere banken in Europa.
Banken gebruiken jouw spaargeld om investeringen te doen, leningen te verstrekken en hun financiële zekerheid te garanderen. Hoe vaster jouw spaargeld staat, hoe beter de bank met het geld kan plannen. Bij spaarrekeningen geldt daarom over het algemeen: hoe meer flexibiliteit, hoe lager de rente.
Bij Raisin heb je de keuze tussen spaardeposito's en spaarrekeningen met hoge rentes. Bij een spaardeposito ontvang je een vaste rente voor een bepaalde looptijd. Daarnaast bepaal je aan het begin de looptijd en je inleg. Een spaarrekening biedt meer vrijheid, maar een lagere en variabele rente.
Ontdek wat voor soort rekening bij jou past.
Hoe je het beste kunt sparen hangt af van je spaardoel. Bij ieder doel past een andere strategie. Met welke kosten kun je rekenen en welk spaarproduct past het beste bij jouw persoonlijke situatie?
Lees meer over de verschillende spaardoelen.
De vraag van Nederlandse banken naar spaargeld is op het moment relatief laag en er is veel aanbod vanuit de Nederlandse markt. Daarom is spaargeld voor banken (nog steeds) minder aantrekkelijk. Buitenlandse banken, inclusief onze partnerbanken, bieden veel aantrekkelijkere rentes voor spaarders. Kom meer te weten over de spaarrente.
Veel Nederlandse spaarders hebben zo hun bedenkingen bij sparen in het buitenland. Spaarders maken zich vooral zorgen over de risico’s die je hierbij loopt. Toch is sparen in de EU voor spaarders veilig. De zekerheid van spaargeld wordt gegarandeerd door de op EU-niveau geharmoniseerde depositogarantiestels van de lidstaten. Lees meer over sparen in het buitenland.
Hoe zit het als spaarder met de belastingen? Wat is nu eigenlijk bronbelasting? Wat houdt box 3 in? In het onderstaande artikelen beantwoorden we alle vragen die je als spaarder hebt over de blauwe envelop.
Wil je samen met je partner sparen? Dan kun je een gezamenlijke rekening openen. Hoe zit het eigenlijk met de tegenrekening die je opgeeft bij je spaarrekening. Moet die van dezelfde bank zijn? En op dezelfde naam staan? En wat gebeurt er met een spaarrekening wanneer de rekeninghouder komt te overlijden?
Hieronder vind je meer informatie over gezamenlijke rekeningen, tegenrekeningen, en spaarrekening bij overlijden.
Een groot deel van de bevolking heeft een te kleine spaarbuffer. Het Nibud raadt aan dat je iedere maand minstens 10 procent van je netto inkomsten op een spaarrekening zet. Maar is dat ook altijd genoeg? En hoeveel moet je sparen per maand om later een bepaald bedrag te bereiken?
Lees hieronder meer over verstandig sparen.
Zodra je hypotheekrente hoger is dan de spaarrente kun je beter aflossen? En beleggen levert altijd meer op dan sparen? Aflossen en beleggen zijn aantrekkelijke alternatieven voor sparen. Toch is spaargeld altijd een belangrijk onderdeel van een gezond financieel plan.
Vind een antwoord op je vragen over beleggen en aflossen.
Raisin werkt samen met banken uit verschillende landen. Het is belangrijk om goed te weten wat de voorwaarden zijn als je spaart in de verschillende landen. Alle EU-landen hanteren een wettelijk verplicht depositogarantiestelsel, om de zekerheid van jouw spaargeld te waarborgen. Maar de voorwaarden en ook belastingregels verschillen van land tot land.
Leer de verschillende landen beter kennen.
Raisin biedt een unieke manier van sparen aan. Via het platform van Raisin kun je geld sparen bij diverse partnerbanken. Met Raisin spaar je veilig en tegen een rente die een stuk hoger ligt dan bij Nederlandse aanbieders.