Hoe kies je een spaarrekening?

Bijna alle Nederlanders hebben een spaarrekening, maar het kiezen van de juiste spaarrekening is niet altijd eenvoudig. Na jaren van lage en zelfs negatieve rentes, kiezen veel Nederlanders uit gemak voor een spaarrekening bij hun huisbank, maar is dit altijd de beste optie?

Home › Sparen › Keuzehulp

In het kort
  • Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie type spaarrekeningen: dagelijks opvraagbare spaarrekeningen, spaarrekeningen met voorwaarden en depositorekeningen

  • Over het algemeen geldt: hoe meer flexibiliteit, hoe minder rendement

  • Bij het kiezen van een spaarrekening kun je jezelf drie vragen stellen: ‘Hoeveel geld wil ik inleggen?’ ‘Heb ik het geld (misschien) op de korte termijn nodig?’ en ‘Heb ik een lange-termijn spaardoel?’

  • De rentes die je via Raisin ontvangt zijn veel hoger dan bij de grote Nederlandse banken: op spaarrekeningen ontvang je tot 3,02% per jaar en op depositorekeningen tot 3,55% per jaar

Verschillende soorten spaarrekeningen

Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen. Bij het kiezen van een rekening maak je een afweging tussen flexibiliteit en rente. Hoe meer flexibiliteit je wilt hebben met je spaargeld, hoe lager de rente in principe is. 

Bij spaarrekeningen kun je een onderscheid maken tussen drie verschillende vormen:

  • Vrij opneembare spaarrekeningen

  • Spaarrekeningen met bepaalde voorwaarden

  • Spaardeposito's

Vrij opneembaar sparen

Bij vrij opneembare spaarrekeningen zijn er geen of nauwelijks voorwaarden verbonden aan het opnemen of bijstorten van spaargeld. Daarnaast is er vaak ook geen minimumspaarbedrag vereist. Wel is het zo dat je spaargeld alleen kan worden overgeschreven naar een vaste tegenrekening

De rente is bij deze soort spaarrekeningen variabel. Voor een lange tijd boden de grootbanken geen of zelfs een negatieve rente op spaargeld. De laatste jaren loont sparen weer. Zelfs ondanks dat de ECB besloot de depositorente te verlagen in 2024, levert sparen bij veel banken in het buitenland nog steeds meer dan 3% rente per jaar op.

Spaarrekening met voorwaarden

Bij deze spaarrekeningen hebben de beperkende voorwaarden vaak betrekking op het afboeken en bijschrijven van geld. Zo kan er bijvoorbeeld een minimuminleg zijn. Veel rekeningen hebben een wachtperiode voordat je het geld op kunt nemen.

Ook is bijvoorbeeld iedere maand geld bijboeken niet in alle gevallen mogelijk. De rente is variabel en kan afhankelijk zijn van hoe lang het geld al op de rekening staat. De precieze voorwaarden verschillen per bank en per rekening. Al deze voorwaarden zorgen ervoor dat het geld minder beweeglijk is, waardoor de bank er beter mee kan boekhouden.

Spaardeposito

Een spaardeposito is een speciale spaarvorm. Vanaf het begin staan de rente en de looptijd vast. Vaak gelden er minimum- en maximuminlegbedragen en kan het geld tijdens de vaste looptijd niet opgenomen worden. Als dit wel mogelijk is, dien je een boete te betalen en/of de opgebouwde rente komt te vervallen.

Deposito sparen heeft de meest beperkende voorwaarden. In ruil hiervoor ontvang je doorgaans de hoogste rente.

Hoe kies ik een spaarrekening?

Bij het kiezen van een spaarrekening kun je jezelf de volgende drie vragen stellen.

Vraag 1: Hoeveel geld wil ik inleggen?

Heb je al redelijk wat spaargeld opgebouwd? Dan kun je hiermee een depositorekening openen of een spaarrekening. Bij een relatief laag inlegbedrag (tot ongeveer € 5000) is een depositorekening bij de meeste banken niet mogelijk. In dit geval is een vrij opneembare spaarrekening de beste optie.

Vraag 2: Heb ik het geld (misschien) nodig op de korte termijn?

Gebruik je jouw spaargeld als buffer? Als je van je spaargeld onvoorziene uitgaven of een spontane vakantie wilt kunnen betalen, is het verstandig om voor een rekening met relatief veel flexibiliteit te kiezen

Als je zeker weet dat je het bedrag voor een bepaalde periode kunt missen, kun je het beste kiezen voor een depositorekening.

Vraag 3: Spaardoel voor de lange termijn?

Wil je sparen voor een lange-termijn doel, zoals bijvoorbeeld de studie van je (klein)kind, en je weet dat je het geld een tijd kunt missen? Dan is een depositorekening de beste keuze. Op deze manier ontvang je een hogere rente die flink oploopt gedurende een langere periode.

Tip: Meerdere spaarrekeningen

Voor de meeste huishoudens is het verstandig om meerdere spaarrekeningen te hebben. Een financiële buffer kun je onderbrengen bij een vrij opneembare spaarrekening met meer flexibiliteit. De rest van je spaargeld zet je op een depositorekening, met een looptijd van één of enkele jaren.Ook kun je gebruikt maken van de depositoladder. Op deze manier profiteer je optimaal van flexibiliteit en een hoge rente.

Vergelijkingsoverzicht spaarvormen

Vergelijking spaarvormen
Vrij opneembaar sparen
Spaarrekening met voorwaarden
Deposito

Rentevoet

Variabel

Variabel

Vast

Looptijd

Vrij

Vrij

Vast

Rentepercentage (gemiddeld)

Laag (bij Raisin tot 3,02%

Laag (bij Raisin tot 3,02%

Hoger (bij Raisin tot 3,55% p.j. )

Bijstorten/afschrijven

Geen/weining beperkingen

Verschilt per aanbieder

Niet mogelijk, of alleen met boete

Speciale spaarrekeningen

Naast de bovenstaande spaarvormen zijn er nog speciale spaarrekeningen die je kunt openen. Nota Benedat het onderstaande alleen ter informatie dient; Raisin biedt de onderstaande speciale spaarrekeningen niet aan.

  • Kinderspaarrekeningen staan op naam van je kind. Soms kan het kind zelf en de ouders en/of voogden niet bij het spaargeld, of alleen voor speciale uitgaven zoals een studie. Het geld op de rekening komt dan vrij zodra het kind 18 wordt.

  • Zakelijke spaarrekeningen zijn bedoeld voor bedrijven. Zulke bedrijfsspaarrekeningen zijn vooral bedoeld voor het mkb en zzp’ers.

  • Klimspaarrekeningen hebben een rentevoet die ieder jaar stijgt. Je kunt het geld vrij opnemen, maar je profiteert pas na een langere looptijd van een hogere rente.

  • Zilvervloot spaarrekeningen zijn wederom een speciale spaarvorm voor kinderen. Zilvervloot sparen lijkt op klimsparen. Een bonus (1% per jaar, tot 10%) wordt alleen uitgekeerd zodra het kind 18 wordt.

Welke spaarrekening past het beste bij jou?

Verschillende spaarvormen kunnen van toepassing zijn op verschillende spaardoelen. Over het algemeen geldt dat je voor lange termijn doelen het beste een spaardeposito kunt openen, ervan uitgaande dat je al een bepaald bedrag gespaard hebt. Je kunt ook eerst een bedrag bij elkaar sparen via een vrij opneembare spaarrekening en het geld later opzij zetten op een spaardeposito.

Als je een kleiner bedrag spaart voor een korte-termijn doel, zoals bijvoorbeeld een vakantie over een aantal maanden, kun je beter voor meer flexibiliteit kiezen

Hoeveel spaarrekeningen mag je hebben?

Er is geen maximaal aantal spaarrekeningen dat je op jouw naam mag hebben in Nederland. Wel is het aan te raden om op te passen met veel verschillende spaarrekeningen bij veel verschillende banken. Niet alleen verlies je zo het overzicht, je betaalt mogelijk ook maandelijks geld om spaarrekeningen aan te houden bij verschillende banken.

Bij Raisin zijn alle spaarrekeningen en spaardeposito's gratis. Ook zijn alle rekeningen terug te vinden je Raisin-dashboard en kun je alle rekeningen dus vanuit één account bedienen.

Kies de beste spaarrekening bij Raisin

Ook op een deposito of spaarrekening met voorwaarden, ontvang je in Nederland, ondanks stijgende rentes, nog steeds relatief weinig interest. 

In veel andere EU-landen ontvangen spaarders een veel hogere rente dan in Nederland. Raisin werkt samen met partnerbanken uit de EU en al het spaargeld bij deze EU banken valt onder het nationale depositogarantiestelsel van het desbetreffende land. Dit geldt voor onze spaarrekeningen en onze depositorekeningen.

Wil je ook een spaarrekening met aantrekkelijke rentes? Spaar dan veilig en slim met Raisin.

De voordelen van Raisin

  • Open verschillende deposito’s en spaarrekeningen met één account

  • Volledig online proces, eenmalige identificatie

  • Geen kosten voor spaarders, Raisin ontvangt een vergoeding van de partnerbank

  • Alle spaartegoeden beschermd door het EU garantiestelsel