Zilvervloot sparen: de voordelen & nadelen

Zilvervloot sparen was tot begin jaren ’90 van de vorige eeuw populair in Nederland. De oerhollandse spaarvorm is vernoemd naar de bekende verovering van Piet Hein. Liggen er voor jonge spaarders nog steeds schatten in het verschiet? Lees meer over zilvervloot sparen.

Home  Sparen › Zilvervloot sparen

Zilvervloot sparen was tot begin jaren ’90 van de vorige eeuw populair in Nederland. De oerhollandse spaarvorm is vernoemd naar de bekende verovering van Piet Hein. Liggen er voor jonge spaarders nog steeds schatten in het verschiet? Lees hier over de voor- en nadelen van Zilvervloot sparen.



In het kort
  • Bij zilvervloot sparen ontvangt je (klein)kind een variabele rente van maximaal 1,90% per jaar (peildatum 18 november 2024). Op de 18de verjaardag ontvangt het kind ook een bonus van 0,1% per spaarjaar tot maximaal 1%.

  • Een zilvervloot rekening was een interessant extraatje. Tegenwoordig is het is de vraag of de rente nog de moeite waard is, omdat de rente op normale spaarrekeningen al snel veel hoger is.

  • Het bedrag dat je jaarlijks maximaal mag inleggen op een zilvervloot spaarrekening, is beperkt en vaak niet meer dan een paar honderd euro.



Wat is zilvervloot sparen?

De geschiedenis van zilvervloot sparen gaat terug tot het jaar 1958. Om kinderen en jongeren te motiveren om meer te sparen, werd de Jeugdspaarwet in leven geroepen. 

Op het geld in een zilvervloot spaarrekening ontvingen jongeren op hun 21ste een bonus van 10% van de staat. Kinderen en jongeren (of hun ouders) konden slechts een beperkt bedrag per jaar op hun zilvervloot rekening boeken. Dit bedrag werd stapsgewijs verhoogd in de volgende decennia. 

De Jeugdspaarwet werd in 1992 opgeheven. Daarmee kwam ook een eind aan de bonus van de staat. De huidige aanbieders van zilvervloot sparen hanteerden eenzelfde bonusprincipe. Met ieder volledig spaarjaar ontving de rekeninghouder een bonus van 1%. Deze werd uitgekeerd op de 18de verjaardag van de rekeninghouder.

Helaas is de bonus sinds 1 november 2021 verlaagd naar slechts 0,1% per jaar en is de totale bonus is begrensd tot 1%. Ondanks dat the rente voor zilvervloot sparen flink is gestegen in de afgelopen maanden, op jaarbasis levert een zilvervloot spaarrekening nog steeds niet zo veel op.

Wat zijn dan nog de voordelen van zilvervloot sparen? En welke (andere) nadelen zijn aan deze soort rekeningen verbonden? Hoe aantrekkelijk is een zilvervloot rekening vergeleken met andere spaarrekeningen en termijndeposito’s?

Zilvervloot sparen in 2024

Bij zilvervloot sparen gaat het om speciale spaarrekeningen voor kinderen en jongeren waarbij naast rente een bonus wordt uitgekeerd voor ieder volledig spaarjaar. Deze bonus ontvangt de rekeninghouder zodra hij of zij 18 wordt. De rente en bonus op deze zilvervloot rekeningen is in 2024 echter een stuk lager dan de spaarrentes die je ontvangt op veel normale spaarrekeningen (in Nederland of bij banken in het buitenland), dus de vraag is hoe interessant een zilvervloot rekening in 2024 nog is.

In Nederland kun je tegenwoordig enkel bij SNS Bank en RegioBank een zilvervloot rekening openen. De voorwaarden kun je op de websites van de banken nalezen.

Zilvervloot sparen in 2024

Bij zilvervloot sparen gaat het om speciale spaarrekeningen voor kinderen en jongeren waarbij naast rente een bonus wordt uitgekeerd voor ieder volledig spaarjaar. Deze bonus ontvangt de rekeninghouder zodra hij of zij 18 wordt. De rente en bonus op deze zilvervloot rekeningen is in 2024 echter een stuk lager dan de spaarrentes die je ontvangt op veel normale spaarrekeningen (in Nederland of banken in het buitenland), dus de vraag is hoe interessant een zilvervloot rekening in 2024 nog is.

In Nederland kun je tegenwoordig enkel bij SNS Bank en RegioBank een zilvervloot rekening openen. De voorwaarden kun je op de websites van de banken nalezen.


Zilvervloot sparen: de voordelen

In tijden waarin de rente bijzonder laag was, was de bonus op zilvervloot sparen aantrekkelijk. De effectieve jaarlijkse bonus bedraagt tegenwoordig bij een looptijd van 10 jaar 1%, wat neerkomt op een extra rente van 0,1% bovenop de variabele rente. Daarmee is de rente op een zilvervloot rekening op het moment veel lager dan de rentes die je via Raisin ontvangt op een dagelijks opvraagbare spaarrekening.

Een zilvervloot spaarrekening is wel nog steeds leuk, voor kinderen, maar ook voor (groot)ouders. Het idee van een spaarschip vol geld dat de haven binnenvaart zodra je 18 wordt, stimuleert kinderen om later ook te sparen.

Zilvervloot sparen: de nadelen

Het grootste nadeel van zilvervloot sparen is, naast de lage rente, het beperkte inlegbedrag. Bij de huidige aanbieders van zilvervloot sparen – SNS en RegioBank – is de maximale jaarlijkse inleg € 600. Dit is onafhankelijk van afboekingen. Daarom is zilvervloot sparen nauwelijks geschikt voor het eenmalig opzijzetten van een groot bedrag.

Als je een enigszins leuke bonusrente wilt ontvangen met zilvervloot sparen, moet je vroeg beginnen, en ieder jaar opnieuw het maximale bedrag opzij zetten. Het maximale bonusbedrag is vastgelegd op 1%. Die ontvangt je (klein)kind dus, als je begint met zilvervloot sparen vanaf of zelfs vóór het 7de levensjaar.

De bonus wordt alleen uitgekeerd over het geld dat op de 18de verjaardag nog op de rekening staat. Om te profiteren van de bonus, moet je het geld dus laten staan.

Een ander nadeel aan zilvervloot sparen, is dat de bonus pas op het einde uitgekeerd wordt. Zo ontvang je dus tussendoor geen rente op de bonus. 

Conclusie: zilvervloot sparen, een leuk extraatje

Vanwege de lage jaarlijkse inlegbedrag is zilvervloot sparen vaak geen serieus alternatief voor een spaardeposito. Alleen als je de rekening lang aanhoudt, profiteer je van een noemenswaardige bonus.

Sparen met een zilvervloot rekening kan een leuk extraatje zijn, ook om kinderen vertrouwd te maken met sparen. Echter, als je op de lange termijn spaart en het geld zeker niet nodig hebt, levert een spaardeposito via Raisin uiteindelijk veel meer op (tot wel 3,55% per jaar tegenover max. 1,90% per jaar bij een zilvervloot rekening).

Open je een spaarrekening voor je kind (op eigen naam)? Dan kun je direct een hoger bedrag inleggen dan bij zilvervloot sparen. En ook direct profiteren van een hoge jaarlijkse rente.